USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye’nin İlk Zeplini 'Airship Vehbi Koç' Neyin Nesiydi?

1998 yılında, Türkiye’nin ilk zeplini olan Airship Vehbi Koç, İstanbul semalarında görülmeye başlandı. Bir süre sonra ise ortadan kayboldu. Neydi bu zeplinin hikâyesi? Nereden gelmişti, nasıl kaybolmuştu?

Türkiye’nin İlk Zeplini 'Airship Vehbi Koç' Neyin Nesiydi?
18-07-2024 20:23

Koç Holding tarafından satın alınan zeplin, boş bir yatırım değildi. Koç Holding’in yararına bir amaca hizmet ediyordu. Türkiye’de ilk kez böyle bir şey görülüyordu ve herkesin ilgisini çekmişti.

Ancak yaklaşık 13 ay sonra, Airship Vehbi Koç isimli zeplin bir anda ortadan kayboluverdi. Kaybolma öyküsü de epey saçmaydı. Yıllarca haber alınamadı, bakalım sonra akıbeti ne oldu?

Nereden çıkmıştı bu zeplin?

atatürk

Türkiye’nin ilk zeplini (güdümlü hava gemisi) olarak kabul edilen “Airship Vehbi Koç”, 21 Ekim 1998 senesinde Koç Holding tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nden 4 milyon dolara satın alınarak Türkiye’ye getirilmişti. Holding’in kurucusunun adını almıştı.

İçinde 9 yolcu taşıyabilen ve saatte en fazla 70 km hıza ulaşabilen Airship Vehbi Koç, gerçekten büyük bir zeplindi, 20 metre genişliğinde ve 50 metre uzunluğundaydı. “American Blimp Corporation (ABC)” tarafından üretilen A-150 model bu zeplin, Türkiye’nin ilk zeplini olmuştu.

Zeplin aslında reklam amaçlı kullanılıyordu ve Türkiye’nin tanıtımında da rol oynamıştı.