USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uçağın Kalkış ve İnişinde Koltuk Neden Dik Olmak Zorunda?

Bir uçak seyahati yaparken kalkış ve iniş anlarında koltuğunuzun dik bir konumda olması oldukça önemlidir. Bunun sebebini hiç merak ettiniz mi?

Uçağın Kalkış ve İnişinde Koltuk Neden Dik Olmak Zorunda?
26-10-2024 18:08

Aslında uçağın hareket etmemesine kadar uzanan önemli bir durumdan bahsediyoruz.

Hayır, yalnızca arkanızdaki yolcuyu rahatsız etmemek için değil!

Uçağın kalkış ve iniş zamanı, uçuşun en kritik ve tehlikeye açık zamanıdır.

uçak koltuğu

Kalkış ve iniş aşamasında uçuş görevlilerinin “Lütfen koltuğunuzu dik konuma getirin.” uyarısının boşuna yapılmadığını bilmemiz gerek. Çünkü bu aşamalarda koltuğunuzun dik pozisyonda olması, güvenlik açısından aslında büyük bir öneme sahip.

Havacılık kurallarına bakıldığında koltuğun dik konuma getirilmesi, aslında hava yolu şirketlerinin uyguladığı bir tercihten çok daha fazlası. Koltuğun dik pozisyonda olmaması, olası bir tehlike anında arkanızdaki kişinin tahliye edilmesini zorlaştırabiliyor.

Ancak sebep, bununla sınırlı değil!

uçak yolculuğu

Dik konumda olan bir koltuk, yolcunun daha güvenli bir oturma pozisyonunda olmasını sağlıyor. Kalkış veya iniş sırasında ani bir frenleme, türbülans ya da sert iniş gibi durumlarda dik oturmak, yaralanma riskini azaltır.

Herhangi bir darbe durumunda da en önemli korumayı sağlayan şey, dik konumda olan koltuktur. Çünkü yatırılmış bir koltuk kilitlenemez, bu da ani bir harekette tıpkı bir mancınık gibi yolucuyu öne fırlatmasına neden olur.

Ölümcül kazaların %67’si, iniş ve kalkış aşamalarında gerçekleşiyor.

uçak içi

Dik pozisyonda oturmak, yolcunun etrafını daha iyi görmesini sağlıyor. Bu da hem uçuş ekibinin acil durum anonslarını ve yönlendirmelerini daha iyi duyabilme, hem de acil durum çıkışlarına daha hızlı erişim sağlama açısından önemlidir.

İşte bu yüzden uçak yolculuğunun kalkış ve iniş aşamalarında dik pozisyonda durmak oldukça hayati bir etkiye sahip, uyuyor olsanız bile!

Kaynaklar: RD, Travel and Leisure, AFAR

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler