USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uçağın Yolcu Camları Açılmazken Kokpit Neden Açılıyor?

Pilotların kokpit pencerelerinin açıldığını biliyor muydunuz? Peki yolcu kısmında böyle bir şey mümkün değilken neden kokpitte olabiliyor?

Uçağın Yolcu Camları Açılmazken Kokpit Neden Açılıyor?
12-08-2024 12:58

Ticarî yolcu uçaklarında açılan pencerelere hiç rastlamıyoruz. Buna pek de şaşırmamak gerek zaten. Ancak şaşırtıcı bir şey var, kokpit pencereleri.

Uçakta yolcuların taşındığı taraftaki pencereler açılmazken kokpit pencereleri açılabiliyor. Sebebi havalandırma falan değil. Ne olduğunu açıklayalım.

Kokpitlerin pencereleri diğerlerinin aksine neden açılıyor?

kokpit

Uçak, bizim bildiklerimiz dışında da bir dizi güvenlik önlemiyle dolu. Acil durumlarda uçuş personellerinin hem yolcular için hem kendileri için başvurabileceği pek çok şey var.

Kokpitlerdeki açılan pencereler de bunlardan biri. Eğer acil bir durumda başka bir çıkış yolu olmazsa, kokpit kapısı açılmazsa, anında uçaktan uzaklaşmak gerekiyorsa bu pencerelerden dışarı çıkılabiliyor.

Bir mekanizması var, öyle istenildiği her an açılamıyor.

uçak

Yükseklik fazlayken camlar açılırsa tehlike yaratmaz mı diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu da hesaba katılmış. Kokpit pencereleri, uçak yeterince düşük bir irtifadaysa ve basınçsızsa açılabiliyor.

pilot

Ayrıca pencereler her uçakta da açılmıyor. Boeing 737, 757, 767, 777 veya Airbus 320, 330, 340, 380 gibi bazı uçaklarda açılabiliyor. Özetlemek gerekirse kokpitlerdeki açılan pencereler acil durumlarda ikincil bir çıkış görevi görüyor.

Kaynaklar: The Autopian, Simple Flying

Havacılıkla ilgili daha fazla içerik için:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler