USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uçak Yolculukları Neden Gittikçe Daha Türbülanslı Oluyor?

Uçağa kaç defa binersek binelim, türbülans olduğunda en sakin kişinin bile gerilmesi çok doğal. Hele bir de şiddetli bir türbülans olursa… Yolcular panikleyip bağırır, bebekler ağlamaya başlar… Ne yazık ki bu korkutucu sahne, gün geçtikçe daha da artacak çünkü türbülans

Uçak Yolculukları Neden Gittikçe Daha Türbülanslı Oluyor?
11-05-2024 21:07

Şiddetli açık hava türbülansı (CAT) gittikçe daha yaygın hâle geliyor. Kuzey Atlantik üzerindeki tipik bir uçuş rotasında, 1979 ile 2020 yılları arasında açık hava türbülansında %55'lik bir artış oldu.

Ne yazık ki bu türbülans artışı her geçen gün daha da kötü bir hâl alacak gibi duruyor. Nedeni ise el birliğiyle sebep olduğumuz bir şeyden kaynaklı. Türbülansın neden ortaya çıktığını anlattıktan sonra gittikçe artmasının sebeplerine değinelim.

İlk olarak türbülansın neden olduğunu anlatalım.

türbülans

"Atmosferin düzensiz hareketleri" anlamına gelen türbülans, belli bi hızda giden ve görünmeyen hava dalgaları, başka bir hava kütlesiyle karşı karşıya geldiğinde ortaya çıkar.

4 farklı türe ayrılmasının yanı sıra yalnızca bulutlu havalarda değil, gökyüzü tamamen açıkken bile meydana gelebilir. Genellikle korkulacak bir sonuç yaratmaz, sadece sarsıntıdan dolayı kabin içinde ufak tefek kazalara neden olabilir.

Türbülans, her geçen gün artıyor.