USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzaya Dev Bir Sapanla Uydu Fırlatan Proje: SpinLaunch

Uzayın derinliklerini keşfetmenin yeni bir yolunu hayal edin! Devasa roketler yerine dev bir sapanla gökyüzüne doğru hızla fırlayan bir uydu! İşte SpinLaunch tam da bu sıra dışı fikri gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor. Gelin detaylarını anlatalım.

Uzaya Dev Bir Sapanla Uydu Fırlatan Proje: SpinLaunch
03-11-2024 12:27

Uzay araştırmalarında maliyet ve çevresel etki büyük bir problem olmaya devam ederken, SpinLaunch isimli şirket bu engelleri aşmak için oldukça ilgi çekici bir çözüm bulmayı başarmış.

2014 yılında Jonathan Yaney tarafından kurulan SpinLaunch, geleneksel roketlerin kimyasal yakıtlarına ve yüksek maliyetlerine alternatif olarak bir çeşit sapan mantığıyla çalışan bir fırlatma sistemi geliştirdi.

Santrifüj tabanlı bu fırlatma sistemi, temelde, uyduları devasa bir hızla döndürerek atmosfere fırlatmayı amaçlıyor.

SpinLaunch

Sapan mantığıyla çalışan bu teknoloji, uzaya erişimi çok daha ekonomik ve çevreci bir hâle getirmeyi hedefliyor.

Söz konusu yenilikçi fırlatma sistemi, 100 metre genişliğinde vakumlu bir santrifüj kullanıyor ve bu sayede uydu, bu santrifüjde elektrikle çalışan motorlarla hızlandırılıyor.

Santrifüj, uyduyu saatte yaklaşık 8.000 kilometreye ulaşan bir hızla döndürüyor ve belirli bir noktada dışarı fırlatıyor.

Yani buna üstün bir teknolojiyle çalışan bir çeşit devasa sapan da diyebiliriz.

SpinLaunch

Fırlatma sırasında kullanılan enerji de elektrikten sağlandığı için kimyasal roket yakıtlarına ihtiyaç duymuyor ve bu yöntemle hem maliyeti düşürüyor hem de çevresel etkileri de minimuma indiriyor.

Sistemin çalışma süreci oldukça ilgi çekici.

Vakumlu bir odada neredeyse sürtünmesiz bir ortamda hızlandırılan uydu, bu şekilde atmosferin dışına taşınabilecek kadar yüksek bir hızla dışarı fırlatılabiliyor.

Yörüngeye yerleşme aşamasında ise küçük bir roket motoru devreye girerek uydunun konumlandırılmasını sağlıyor.

İşte böylece SpinLaunch, büyük yakıt rezervleri gerektirmeyen daha hem sürdürülebilirlik hem de maliyet açısından verimli bir yöntem sunuyor.

SpinLaunch, 2021 yılında ilk başarılı denemesini New Mexico'daki Spaceport America’da gerçekleştirdiği biliniyor.

SpinLaunch

Bu testle SpinLaunch’un santrifüj bazlı fırlatma sisteminin teoride ve pratikte işleyebileceğinin kanıtlandığı belirtiliyor.

Şirketin hedefininse bu başarılı testler sonrasında sistemi tam ölçekli hâle getirerek daha büyük ve ağır yükleri yörüngeye gönderebilmek olduğu söyleniyor.

Öyle ki SpinLaunch geliştirme sürecinde birçok önemli iş birliği kurdu ve prestijli destekçilerden yatırım aldı.

Örneğin NASA, SpinLaunch’un santrifüj fırlatma teknolojisini test etmek amacıyla 2022 yılında şirket ile bir ortaklık yaparak sistemin test edilmesi ve olası kullanımları için önemli bir adım atılmasını sağladı.

NASA gibi bir kurumun desteği, SpinLaunch’un oldukça yenilikçi ve devrimsel teknolojiye sahip olduğunu ve uzay araştırmalarına katkı sağlayabileceğini kanıtlıyor da diyebiliriz.

Kaynak: SpinLaunch, Space

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler