Gündem

17 maddelik sokak hayvanları yasası hangi hükümleri getiriyor?

Kamuoyunda ‘ötanazi’ tartışmalarıyla tepkilere neden olan 17 maddelik sokak hayvanları yasası hangi hükümleri getiriyor...

17 maddelik sokak hayvanları yasası hangi hükümleri getiriyor?
31-07-2024 09:08

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre işte 9 maddede katliam yasası.

1 - Kedi ve köpekler sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri yasası kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilecek. Yeni bir madde ile ‘Sahipli ve sahipsiz hayvan’ kavramı getirildi.

2 - Hayvan bakımevlerinin tanımı ‘’Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis” olarak düzenlendi.

3 - Mevcut yasada yer alan “Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi metinden çıkarıldı.

4 - Yasaya, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve gerçek ve tüzel kişilerin teşvik edileceği maddesi konuldu.

5 - Yerel yönetimler 31 Aralık 2028’e kadar, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi amacıyla bakımevleri kurup, bakım ve tedavilerini sağlayacak.

6 - Bakımevlerinde rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar barındırılacak. Hayvanlar Bakanlığın veri sistemine kaydedilecek.

7 - Sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan maddeye göre, bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, veteriner gözetiminde ötanazi yapılabilecek.

8 - İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; ilaç, alet ve ekipman temin etmek ve bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon-sahiplendirme faaliyetlerini yürütmek için Bakanlıkça yerel yönetimlere mali destek sağlanacak.

9 - Sahipli hayvanlarını terk edenlere verilen cezalar arttırıldı. İdari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere de hayvan başına 50 bin lira para cezası verilecek.

YASA GEÇTİ, HALK SOKAĞA ÇIKTI İKTİDARA ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Meclis’te kabul edilerek yasalaşan ve sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifi, Türkiye genelinde tepki ve eylemlere neden oldu. İstanbul Şişhane’de yasaya karşı çıkan hayvan hakları savunucuları, “Yasayı geri çek”, “Katilleri topla köpekleri değil”, “Yaşam hakkına dokunamazsın”, “AKP elini hayvanlardan çek” sloganları attı.


17 maddelik sokak hayvanları yasası hangi hükümleri getiriyor?

Yapılan açıklamada, “Siz elinizi kaldırıp indirerek bu kanlı yasayı, bu katliam yasasını istediğiniz kadar geçirin Meclis’ten. Halk nezdinde asla ama asla meşru kılamayacaksınız. Çünkü yaşam hakkını oylayamazsınız” denildi. Eylemde, çevik kuvvet hazır bulundu.

MUĞLA

Benzer eylem Muğla Fethiye’de de yapıldı. Vatandaş, “Yeri gelir evlatlarımızı koruruz, yeri gelir hayvanları koruruz. İkisini de kimseye vermeyiz” dedi.


17 maddelik sokak hayvanları yasası hangi hükümleri getiriyor? - Resim : 2

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER