Gündem

Adidas Logosunun Anlamı Ne?

Ayakkabı sektörünün liderleri arasında yer alan Adidas, 1924 yılından beri çeşitli logolar kullandı. Bakalım bu logolar ve anlamları neler?

Adidas Logosunun Anlamı Ne?
08-10-2024 09:12

Adidas’ın logosu, yıllar boyunca evrildi. Günümüzdeki logosu, dil ve kültürden bağımsız olarak dünya çapında kolayca tanınabilecek ikonik bir logo hâline geldi.

Dilerseniz, kuruluşundan bu yana evrilen logolara ve anlamlarına göz atarak günümüzdeki logoya kadar gelelim.

1924’ten 1949’a kadar kullanılan logo:

adidas eski logo

Adidas’ın ilk logosu, şirketin kurucuları Adolf (Adi) ve Dassler (Das) tarafından yapıldı. Spor ayakkabı taşıyan bir kuşa sahip logo, sporcuların karşılaşıp aştıkları zorlukları simgeleyen Dassler aile armasından geliyor. O zamanlar firmanın adı da Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası) idi.

1940’tan 1950’ye kadar kullanılan logo ise şöyle:

adidas logo

Adolf’un yolları kardeşiyle ayrıldıktan sonra yeni bir logo tasarımına ve markaya ihtiyaç duydu. Böylece “Adidas” markası doğdu ve logosunda markanın ayırt edici ürünlerinden sivri uçlu ayakkabı yer aldı.

1950’den 1971 yılına kadar sade bir logo kullanıldı:

adidas

1950 senesinde logo sadeleştirildi ve yazı tipinde değişiklik yapılarak markanın yeni temsili oldu. Bu yazı tipi, günümüze kadar değişmeden kullanılacaktı. 1967 senesinde logonun renklerinin ters hâli (arka plan beyaz, yazı siyah) de kullanıldı ancak geri kalan her şey aynı kaldı.

Gelelim ikonik yonca logosuna:

adidas logoları

1971 yılında ortaya çıkan alternatif logo, “Adidas” adına ek olarak bir yonca kullandı. Ayrıca markanın sembolü hâline gelen üç şerit de vardı. İç içe geçmiş üç yaprak, ürün çeşitliliğini temsil ediyordu.

Günümüzde en sık kullanılan dağ logosu: