Gündem

Ameliyat Sonrası Müzik Dinlemek Ağrıyı Nasıl Azaltıyor?

Ameliyat, her ne olursa olsun stresli ve can sıkıcı bir süreç. Öncesi, sonrası her bir aşaması oldukça tatsız. Peki bu süreci bir nebze olsun kolaylaştırmak, müzik dinleyerek mümkün olabilir mi?

Ameliyat Sonrası Müzik Dinlemek Ağrıyı Nasıl Azaltıyor?
25-10-2024 15:38

Alanında uzman profesör ve araştırmacılar, uzun zamandır bu konuyu derinlemesine inceliyordu. Nihayetinde bazı sonuçlara ulaşmayı başardılar.

Gelin ameliyat ve müzik arasındaki ilişkiye bakalım.

Araştırmacılar yaptıkları analizlerde, ameliyat sonrası kulaklık veya hoparlör fark etmeksizin müzik dinlemenin iyileşme sürecine gözle görülür katkı sağladığını tespit etti.

müzik

Örneğin ameliyatın ertesi günü müzik dinleyen insanların ağrılarının, istatiksel olarak azaldığı görüldü. Ağrılar ise hastaların kendi ağrı seviyelerini bildirdiği ve doğru çalıştığı bilinen iki farklı ölçek kullanılarak ölçüldü. 

Sayısal derecelendirme ölçeğinde yaklaşık %19’luk azalma görülürken görsel analog ölçeğinde yaklaşık %7 azalma gözlendi. Ayrıca ameliyat sonrası müzik dinleyen hastaların kendi bildirdikleri kaygı seviyeleri, 80 puanlık bir ölçekte ortalama 2,5 puan azaldı.

Yine müzik dinleyen hastalar, ameliyattan sonraki ilk gün müzik dinlemeyenlere kıyasla çok daha az morfin kullandı.

müzik

Yani müzik dinlemeyenlere verilen morfin miktarı 1,654 mg iken müzik dinleyenlerin ortalaması 0,758 mg idi. Ek olarak müzik dinleyen hastaların kalp atış hızının, müzik dinlemeyenlere kıyasla dakikada yaklaşık 4,5 atım daha düşük olduğu tespit edildi.

Tüm bunların yanı sıra müzik dinlemek, psikolojik olarak da rahatlatmakta. Kaliforniya Northstate Üniversitesi’nden bir profesöre göre ameliyattan sonra hastalar, uyandıklarında bazen ciddi anlamda korkmuş hissedip nerede olduklarını bilemeyebilirler.

Müzik, onların ayılmalarını kolaylaştırır ve bu geçiş esnasındaki streslerini azaltmaya yardımcı olur. Özetle müzik dinlemek oldukça stresli olan ameliyat sürecini kolaylaştırmakta oldukça etkili.

Kaynaklar: New Scientist, WebMD

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER