Gündem

Antarktika Nasıl 1820'ye Kadar Keşfedilemedi?

Bir zamanlar insanlık tarihi, dünyanın en soğuk ve en çetin coğrafyası olan Antarktika'nın varlığından habersizdi. Kar ve buzla kaplı bu kıtanın bilinmeyen derinliklerinde, doğanın eşsiz güzellikleri ve gizemleri saklıydı.

Antarktika Nasıl 1820'ye Kadar Keşfedilemedi?
13-04-2024 09:12

Antarktika'nın sırlarını gün yüzüne çıkarmak, sanıldığı kadar erken bir zamanda gerçekleşmedi. Donmuş denizlerin ve buzulların arasında, insanın karşılaştığı en zorlu koşullarla yüzleşmek gerekiyordu.

Ancak bu zorluklar, insanın doğaya karşı olan merakını ve kararlılığını dizginleyemedi.

Antarktika'nın keşfi, 28 Ocak 1820'de Fabian Gottlieb von Bellingshausen ve Mikhail Petrovich Lazarev liderliğinde gerçekleşti.

antarktika

Biz fiziksel bir keşiften bahsediyoruz ancak Antarktika'nın keşfi, aslında M.Ö. 600-300 yılları arasındaki Yunan filozofların düşüncelerine kadar uzanıyor. Fiziksel olarak ilk temas, 1820'de kıtanın görülmesiyle gerçekleşti. 

Peki bu zamana kadar neden hiç buraya adım atılamadı?

Kuzey kutbunun simetrik olarak güney kutbunda da bulunması gerektiği mantığıyla insanlar, tarih boyunca güneye ulaşmaya çalıştılar.

antarktika

Avrupalı kâşifler, 15. yüzyılda Afrika'nın güneyindeki rotaları keşfederek güneye doğru ilerlemeye devam ettiler. Ancak 17. yüzyılda, Avustralya'nın keşfi her şeyi alt üst etti. Çünkü bu keşifle Güney Kutbu'nun sona erdiği düşüncesi de sona ermiş oldu.

1820'lerde, Rus, İngiliz ve Amerikalı denizciler, Avustralya'nın keşfinden itibaren Antarktika kıyılarını keşfetmeye başladılar. 1820'lere kadar Antarktika'nın varlığına dair kesin bir bilgi yoktu.

Bugün bu kıtada birçok ülkenin araştırma istasyonları var.