Gündem

Arabaların Hız Göstergeleri Neden Yanıltıcı Olabiliyor?

Uzun bir yolculuktasınız ve hız göstergeniz 100 km/s gösteriyor. Hız sınırına uygun bir şekilde ilerlediğinizi düşünüyorsunuz. Ancak gerçekte bu hızın biraz daha düşük ya da yüksek olduğunu bilseniz ne hissederdiniz?

Arabaların Hız Göstergeleri Neden Yanıltıcı Olabiliyor?
28-07-2024 14:12

Arabalara bindiğimizde, sürüş deneyimimizin önemli bir parçası hız göstergesi, aslında her zaman doğru bilgi vermeyebiliyor. Pek çoğumuzun farkında olmadan güvenle baktığı bu cihazın, bazen yanılma payı olduğunu bilmek gerekiyor.

Hız göstergelerinin neden yanıltıcı olabileceğini anlayarak hem güvenli sürüş hem de aracımız hakkında daha bilinçli olabiliriz. Bu durumun neden olabileceğini anlamak için de birkaç faktöre göz atmamız gerekiyor.

Fabrika ayarları ve yasal düzenlemeler

hız göstergesi

Hız göstergelerinin yanıltıcı olmasının başlıca nedenlerinden biri, fabrikadan çıkış sırasında belirlenen ayarlar. Bazı üreticiler, yasal düzenlemelere uygun olarak hız göstergelerini bilinçli olarak biraz yüksek kalibre ediyor.

Bu durum aslında sürücünün hız sınırını aşmaktan kaçınmasını sağlamak için yapılan bir güvenlik önlemi. Avrupa'da, hız göstergelerinin yüzde 10'a kadar daha yüksek bir hız gösterebilmesine izin veren yasalar bulunuyor. Böylece, hız sınırının üzerinde olmadığınızdan emin olmanız sağlanıyor.

Lastik boyutu ve basıncı

lastik basıncı

Lastiklerin boyutu ve basıncı da hız göstergesinin doğruluğunu etkileyen faktörler arasında. Araç üreticisinin belirlediği standart lastik boyutlarından farklı boyutta lastikler kullanıldığında, hız göstergesi hatalı sonuçlar verebiliyor.

Aynı şekilde, lastiklerin basıncı da tekerleklerin dönme hızını etkileyerek gösterilen hızın gerçeğinden sapmasına neden olabiliyor.

Örneğin, düşük basınçlı lastikler tekerleklerin daha yavaş dönmesine neden oluyor ve bu da hız göstergesinin daha düşük bir hız göstermesine yol açıyor.

Mekanik ve elektronik faktörler