Gündem

Armadilloların Derisi Nasıl Oluyor da Kurşun Geçirmiyor?

Hem görünüşü hem de sıra dışı özellikleriyle öne çıkan hayvanlardan biri de armadillolar. En ilginç özelliklerinden biri de derilerinin kurşun geçirmez kadar güçlü olması. Kurşunun sektiği vakalar bile var. İyi de bu nasıl mümkün?

Armadilloların Derisi Nasıl Oluyor da Kurşun Geçirmiyor?
12-08-2024 13:37

Zırhlı derilerinin altındaki sebepler neler ve onları nasıl bu kadar dayanıklı olabiliyor?

Bugünkü hayvanlar hakkında ilginç bilgiler arasında onlar var. Belki de daha önce hiç duymadığınız armadillolar.

Biyolojik mucize gibi zırh

armadillo

Armadilloların zırhı, keratin adı verilen bir proteinle kaplı. Bizdeki tırnak ve saçların yapı taşı olan proteinle aynı. Ancak armadilloların derisi, bu keratin katmanlarının yanı sıra osteoderm adıyla da bilinen kemik plakalarla da destekleniyor.

Kemik plakalar, armadilloların sırtında ve yanlarında bulunuyor ve oldukça güçlüler. Bu yapı da armadilloları avcılardan koruyor ve onları doğada hayatta kalmak için avantajlı hâle getiriyor.

Neden kurşun geçirmez?

kurşun geçirmez armadillo

Armadilloların derisinin kurşun geçirmez olarak nitelendirilmesinin nedeni, derilerinin ve zırhlarının kurşunun kinetik enerjisini dağıtma yeteneği. Kurşun, armadillonun zırhına çarptığında, bu enerji zırhın geniş yüzey alanına yayılıyor ve kurşunun hızını ve etkisini azaltıyor. Bu sayede, kurşun armadilloya zarar vermiyor ve bazen sekerek farklı bir yöne gidebiliyor.

Tabii ki tüm silahlara karşı yenilmez değiller ancak kabuk yapıları ve zırhın özellikleri daha önce maalesef ki denenmiş.

Yaşanmış bazı olaylar var.

armadillo özellikleri

2015’de Amerika Birleşik Devletleri'nin Georgia eyaletinde yaşanan bir olay, armadilloların zırhının ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne serdi. Bir adam, bahçesinde gördüğü armadilloyu vurmak için silahını ateşledi. Ancak kurşun, armadillonun zırhına çarptıktan sonra sekerek adamın kendisine isabet etti. Şans eseri, adam hayati tehlike geçirmedi ve olay, armadilloların zırhının gücünü bir kez daha kanıtladı.

Teksas’ta aynı durum yaşandı ve vuran kişi çenesinden yaralandı. Ciddi bir yaralanma olmadı ancak bu olaylar armadilloları kurşun geçirmez ilan etmeye yetti.

Kaynaklar: Independent, Discover Wild Life, National Geographic, Medium

Hayvanlar hakkında daha fazla bilgi için:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER