Gündem

AYM’den Can Atalay kararı: "Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir"

AYM, açıkladığı gerekçeli kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu belirtti.

AYM’den Can Atalay kararı:
01-08-2024 09:08

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM) Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili olarak gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın yok hükmünde olduğu belirtildi.

AYM'nin gerekçeli kararındaki ifadeler şu şekilde:

“TBMM'nin Genel Kurulu'nun 31.07.2024 tarihli 53. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 03.01.2024 tarihli ve E.2023/12611, Değişik İş. 2024/1 sayılı kararının ekte gönderildiğine dair anılan Daire Başkanlığı yazısının okunması suretiyle Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, Kadir Özkaya, İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Yılmaz Akçil'in karşı oyları ve oy çokluğuyla 22/2/2024 tarihinde karar verildi.”

AVUKATI, SÖZCÜ TV'YE KONUŞTU: CAN ATALAY HALA MİLLETVEKİLİDİR

Kararın yayımlanmasının ardından Sözcü TV’ye konuşan Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, şu bilgileri paylaştı:

"Karar açık. Farklı farklı bölümlerinde Meclis tarafından yapılmış olan Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmüş olmasının yok olduğu vurgulanıyor. Daha da önemlisi Yargıtay’ın AYM’nin kararına uyulmamasına ilişkin kararının bir hukuki anlam atfedilememeği söyleniyor. Daha da önemlisi Can Atalay hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunduğundan bahsedilemeyeceği söyleniyor. Dolayısıyla kararın özeti şudur: Can Atalay hala milletvekilidir. Düşürülmesine ilişkin işlem yok hükmündedir, cezaevinde tutulmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur."

“KARARIN GEREĞİ DERHAL UYGULANMAK ZORUNDA”

Özen, “Bu kararın gereğinin yapılacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Türkiye bir anayasal hukuk devletiyle gereği yapılmak zorunda. Yapılıp yapılmayacağını göreceğiz. Ancak AYM üyeleri Yargıtay’ın verdiği kararın herhangi bir hukuki anlam doğurmayacağını açık açık vurgulamışken, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunduğundan bahsedilemeyeceğini vurgulamışken bir kişinin cezaevinde tutulmaya devam etmesinin bir alıkoyma hali olacağına şüphe yok. Kararın gereği derhal uygulanmak zorunda. Can Atalay’ın milletvekili olduğuna ilişkin işlemler TBMM’de tespit edilmek zorunda. Kendisinin yasama faaliyetlerine dönmesinin önü açılmak zorunda.”

“AYM KARARI ÇOK AÇIK”

Özen, “Bu karar Resmi Gazete’de yer bulduktan sonra Can Atalay adına avukatların yapması gereken bir adım daha var mıdır?” sorusunu da şu ifadelerle yanıtlandırdı:

"Anayasaya göre AYM kararları Resmi Gazete’de yayımlanır, kesindir, bağlayıcıdır. Herhangi bir başka başvuruya gerek kalmaksızın kararın gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor. Daha önce yapılmadığını gördük ama bu yapılmak zorunda. AYM kararı çok açık. Daha önce verilmiş olan Yargıtay kararının hukuki değerinin olmadığını vurgulamış oldu."

ÖZEL: "ATALAY’IN TÜM HAKLARI İADE EDİLMELİDİR"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabında kararla ilgili olarak şu paylaşımda bulundu:

“Anayasa Mahkemesi, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği gerekçeli kararıyla milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunu tespit etmiştir. Can Atalay tahliye edilmeli, hızla milletvekili yemini etmesi sağlanmalı ve tüm hakları iade edilmelidir.”

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER