Gündem

Baştankara Kuşlarının Hatırlama Yeteneği

Baştankara kuşlarının büyük çoğunluğu, soğuk yerlerde yaşar ve kışın, diğer kuşlar gibi göç etmezler. Onların hayatta kalmaları, sonbahar ve yaz aylarında yiyecekleri nereye sakladıklarını hatırlamalarına bağlıdır. Ancak onlar, neyse ki muazzam bir hatırlama yeteneğine

Baştankara Kuşlarının Hatırlama Yeteneği
12-07-2024 10:28

Şaşırtıcı olan kısım, bir baştankaranın nasıl bu kadar iyi bir hatırlama yeteneğine sahip olduğudur. Çünkü kuşların çoğu, sakladıkları yiyeceklerin yerini hatırlamakta zorluk çeker.

Gelin baştankaralara ait bu yeteneği detaylıca inceleyelim.

Baştankara kuşlarının bu hatırlama yeteneği ise şüphesiz beyinleriyle ilişkilidir.

baştankara

Beynin hipokampüs bölümü, bir arabanın nereye park edildiği ya da bir kuşun yiyeceklerini nereye sakladığı gibi anıları depolamak için gereklidir. 

Elbette bir hayvanın belirli bir zamanda neyi hatırladığını bilmek nasıl ki zorsa bu anıları beyinde nasıl kodladıklarını anlamak da zordur.

Ancak bilim insanları bu gizemi çözmek için bir çalışma yapmışlardır.

baştankara kuşu

Bu çalışmada ekip, kuşların habitatlarından esinlenerek laboratuvarlarda kapalı alanlar inşa eder. Deney sırasında bir baştankara kuşu, içgüdüsel olarak arenalardaki deliklere ayçiçeği tohumu saklar ve ekip bu esnada, bir kayıt sistemi kullanarak kuşun hipokampüsündeki aktiviteyi izler.

Bu cihaz, kuşlar serbestçe hareket ederken beyinlerinin izlenmesine olanak sağlar. Baştankara kuşları kapalı alanlara her yiyecek depoladığında, hipokampal nöronları benzersiz bir şekilde âdeta uçuşa geçer. 

Baştankara kuşlarının her anıları ise kuş, önbelleğe alınan yiyeceği geri aldığında harekete geçen hipokampusta benzersiz bir görüntü ortaya çıkarır. Ekip, bu görüntülere barkod ismini verir çünkü bunlar, bireysel anıların oldukça özel olan etkileridir.

Aynı zamanda bu barkod benzeri desenler, yer hücreleri ismi verilen hipokampal nöronların diğer aktivitelerden bağımsız olarak da meydana gelmesine olanak sağlar.

baştankara

Nöronlar, beyindeki yerlerin anılarını kodlar ve sözde barkodların her biri, aynı yerde fakat farklı zamanlarda saklanan ya da hızlı bir şekilde ardışık olarak yapılan yakınlardaki saklama yerlerinden bile farklıdır.

Özetle baştankara kuşlarının bu harikulade yeteneği, beyinlerinin hipokampüs isimli bölümünün muazzam bir performans göstermesinin sonucudur. 

Kaynaklar: Popular Science, The Guardian

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER