Gündem

Bebeklerde de çürüğe karşı dişler temizlenmeli

İstinye Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Merkezi İSÜ Dent’ten Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, çocuklarda diş sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Bebeklerde de çürüğe karşı dişler temizlenmeli
09-08-2024 22:38

Emzirmenin 2 yaş sonrasında devam etmesinin; hem çocuğun ek gıdalara geçerek çiğneme alışkanlığı kazanmasını engellediğini hem de sütün içeriğindeki laktoz sebebiyle çürük riskini artırdığına dikkat çeken Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, “Özellikle geceleri emzirme sırasında ağızda kalan süt artıkları 3 yaş altı çocuklardaki çürüklerin en büyük nedenidir, bu yüzden anneler emzirme sonrası bebeklerinin dişlerini mutlaka temizlemelidir” dedi.

İstinye Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Merkezi İSÜ Dent’ten Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, çocuklarda diş sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

“6. AYDAN İTİBAREN DİŞ KONTROLÜ BAŞLAYABİLİR”

Çocuklarda diş kontrollerinin hangi yaşlarda başlaması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Çocukların diş kontrolleri ilk süt dişlerinin sürmesiyle yaklaşık olarak altıncı ayda başlamalıdır. Çocukların ilk diş hekimi ziyareti hem kliniğe alışmalarını sağlamak hem de ebeveynleri tarafından doğru bir ağız bakımı yapılmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Yaklaşık olarak 6. ayda ilk süt dişinin sürmesiyle diş hekimi ziyaret edilmelidir” diye konuştu.

Diş çürüğünün ağızda bulunan bakterilerin besin artıklarını kullanarak oluşturduğu asit sonucunda oluştuğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Bu yüzden çürüğe sebep olan en önemli iki faktör bakteriler ve gıdalardır diyebiliriz. Ağız hijyeninin yeterince iyi olmamasıyla çürük yapıcı bakterilerin artması da çocuklarda çürük oluşumuna yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLARIN DİŞLERİNİ ÇÜRÜTEN NEDENLER”

Dr. Öğr. Üyesi Türk, çocuklarda diş çürüğüne yol açan etkenlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Çürük yapıcı özellikteki karbonhidrat içerikli gıdaların çocuklar tarafından sık tüketilerek ağızda uzun süre bekletilmesi, bebeklik ve çocukluk döneminde ağız hijyeninin sağlanamaması, özellikle gece boyunca biberon ya da emzik yoluyla süt tüketimi çocuklardaki çürük riskini artıran başlıca faktörlerdir. Anne sütü bebeklerin sağlıklı gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak 2 yaş sonrasında devam eden emzirme, hem çocuğun ek gıdalara geçerek çiğneme alışkanlığı kazanmasını engelleyecek hem de sütün içeriğindeki laktoz sebebiyle çürük riskini artıracaktır. Özellikle geceleri emzirme sırasında ağızda kalan süt artıkları, 3 yaş altı çocuklardaki çürüklerin en büyük nedenidir. Bu yüzden anneler emzirme sonrası bebeklerinin dişlerini mutlaka temizlemelidir.”

“TEDAVİDE YAŞANAN GECİKME ATEŞLENMEYE NEDEN OLABİLİR”

Çocuklarda diş çürüklerinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Çocuklardaki diş çürükleri tedavi edilmediği takdirde dişte gelişen enfeksiyon kan yoluyla vücuda yayılabilir, yüzde şişlik, ateş ve ağrı semptomlarını verebilir. Aynı zamanda tedavi edilmeyen süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Bu durumda süt dişi düşmesi gereken zamandan daha erken kaybedilecek ve yer kaybı oluşacaktır. Yer kaybı çocukların ilerde ortodontik tedavi görmesinin en büyük nedenlerindendir” ifadelerini kullandı.

“BESLENME DÜZENİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Ek olarak tedavi edilmeyen dişlerin sürekli ağrıya sebep olduğu için çocukların yeterli bir şekilde beslenmesine engel olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Dengeli beslenme çocukların büyüme ve gelişimi için en önemli faktörlerden biridir ve çürük sebebiyle dengeli beslenemeyen çocuklar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir” dedi.

“EVDE ÇEKİLMEYE ÇALIŞILAN SÜT DİŞLERİ AĞRIYA VE ŞİŞLİĞE NEDEN OLABİLİR”

Diş hekimi kontrollerinin aksatılmasının bazı süt dişlerinin gereğinden fazla süre ağızda kalmasına sebep olabileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Uzun süre ağızda kalan süt dişleri, yerine gelmesi gereken daimi dişlerin yanlış yerden sürmesine ve çapraşıklıklara sebep olabilmektedir. Ayrıca veliler tarafından sallanan süt dişlerinin evde çekilmeye çalışılması, diş eti ve çevre dokularının hasarlanmasına ağrıya ve şişliğe neden olabilir. Diş hekimleri, steril ortamda ve uygun anestezi ile diş çekimini gerçekleştirir. Bu çocuğun en az acı ve travma ile dişini kaybetmesini sağlar. Diş çekimi sonrasında uygun bakım yapılmazsa, enfeksiyon riski artar ve iyileşme süresi uzayabilir. Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolleri ve ağız hijyenine önem verilmesi, süt dişlerinin düşme zamanı ve dişlerin genel durumu hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar” açıklamasında bulundu.

“MUAYENE ÖNCESİ OLUMSUZ KELİMELER KULLANMAKTAN KAÇINILMALI”

Çocuklarda diş korkusunun nasıl atlatılacağı konusunda önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Çocukların diş hekimine gelmesini engelleyen korkularını yenmek için diş hekimi ziyaretinden önce ebeveynler tarafından yapılan sözlü telkin, diş tedavisi içerikli çizgi film izlenmesi ya da ebeveynlerle oyun oynanması gibi aktiviteler yapılabilir. Ayrıca muayene öncesi ağrı, acı gibi olumsuz kelimelerin kullanımından kaçınmak çocuğun tedaviyi daha rahat kabul etmesine neden olacaktır” dedi.

“SÜT DİŞİ ÇÜRÜKLERİ ZAMANINDA TEDAVİ EDİLMELİ”

Çocuklarda çapraşık dişlerin bozuk olarak gelişmemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Çocukların dişlerindeki çapraşıklığının genetik dışındaki en büyük sebebi, süt dişi çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesiyle çenede yer kaybı olmasıdır. Bu yüzden süt dişindeki problemler bir an önce tedavi edilmeli ve süt dişi düşme zamanı gelene kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER