Farklı yaş ve meslek grubundan bilimsel bitki illüstrasyon sanatına ilgisi olan 29 kursiyer aldıkları eğitimler sonucunda yapılan eserler ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Sulu boya, kuru boya, karakalem ve teknik kalem kullanılarak farklı tekniklerle yapılan 109 eserin olduğu sergi, iki hafta boyunca ziyaret edilebilecek.
Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat DerneÄŸi’nde Bilimsel Bitki Ä°llüstrasyon kursuna katılan öğrencilerin motivasyonunu artırmak amacıyla hazırlanan sergi açıldı.
Dernekte, Bilimsel Bitki İllüstrasyon kursu düzenleyen Mafirat Eraslan ve 29 öğrencinin eserlerinin yer aldığı serginin açılışında kursiyerleri aileleri de yalnız bırakmadı.
Serginin açılışına eski TBMM BaÅŸkanı Mustafa Åžentop’un eÅŸi Sabriye Åžentop da katıldı.
Kursiyerlere katılım belgelerini veren Şentop, öğrencileri tebrik etti.
SANATA VE SANATÇIYA DESTEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Serginin açılışında konuÅŸan Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat DerneÄŸi BaÅŸkanı Selcen Zeliha Özkök Arda, “Sanata ve sanatçıya destek için yola çıktık. 2020 yılında kurulan derneÄŸimizde 23 branÅŸtan 20 hocamız ve 310 kursiyerimiz bulunuyor. Resim çocukluÄŸumuzdan baÅŸlayıp içimizdeki duyguları dışarı aktardığımız bir sanattır. Mafirat Eraslan hocamıza bu sergide liderlik ettiÄŸi için teÅŸekkür ediyoruz. Sergide 1 resme 2 yıl emek verilen eserlerimiz bulunuyor” dedi.
ERASLAN: "ÖĞRENCİLERİMİ YAPTIKLARI ESERLER İÇİN TEBRİK EDİYORUM"
Ankara doÄŸumlu uygulamalı resim sanatçısı Mafirat Eraslan, “Ders verdiÄŸim 29 arkadaşımızın eserlerinin de yer aldığı sergimiz açıldı. Eserlerde genelde sulu, kuru boya, karakalem ve teknik kalem kullanıyoruz. Bilim ve sanatın buluÅŸtuÄŸu bir alanda sanat ve resim tekniklerini öğrenerek eserlerimizde sanat kısmını önceledik. Ãœlkemizde çok fazla bu alanda çalışma yok. Amacımız bunu daha da geniÅŸ kitlelere yaymak. Ãœlkemizin çok çeÅŸitliliÄŸi olan endemik bitkilerinin farkındalığını artırıp bunu sanatımızla daha geniÅŸ mecralarda duyurmak. Öğrenciler ilk baÅŸta yapacağı bitki ve doÄŸada yaÅŸayan canlıların çizimlerini öğreniyor. DoÄŸayı taklit edebilmek adına boyama tekniklerini ve renkleri öğreniyorlar. Daha sonra bitki ve canlıları fotoÄŸraflama açılarını öğrenip kendi arÅŸivlerini oluÅŸturuyor. Özgün eser yapımı aÅŸamasına gelindiÄŸinde herkes kendi çektiÄŸi fotoÄŸraflardan seçip öğrendiÄŸi tüm teknikleri harmanlayarak çalışmasını nihayete erdiriyor. Bu ÅŸekilde öğrenciler hem doÄŸa ile aralarındaki bağı güçlendiriyor hem de bundan sonra yapacakları gezilerinde dünyaya farklı bir bakış açısından bakmayı öğreniyor. Yapılan eserlerin yıl sonunda sergilenmesi hem onları onure etmek adına hem gösterdikleri emeklerine bir teÅŸekkür olarak onların ve benim motivasyonumu artırıyor. Güzel bakan güzel görür düsturu ile yeni dönem eylül ayında baÅŸlayacak. Öğrencilerimi yaptıkları eserler için tebrik ediyorum. Bundan sonra çok daha güzellerini yapacaklarına olan inancım tam” dedi.
KOYUNCU: "YERLÄ° HEÄ°DÄ° OLDUM, RESÄ°MDE KENDÄ°MÄ° BULDUM"
Sergide 9 eseri olan Aynur Koyuncu, “Liseden sonra eÄŸitimime ara verdim evlendim ve peÅŸ peÅŸe üç çocuk annesi oldum ama içimde çocukluktan, çobanlık yaptığım günlerden gelen doÄŸa ve doÄŸanın renk sevdası beni sürekli resme itti. DoÄŸanın çeÅŸitliliÄŸi ve ÅŸifacılığı doÄŸadaki canlıların doÄŸa ile iç içe uyumu beni her zaman etkilerdi. En büyük sanatı izlerken önce çocuklarımın kahvaltı tabaklarını süsledim. Çocuklarım okul hayatına baÅŸladığında ben de öğrenme aÅŸkımı onlara aşılayabilmek adına ders arayışlarına baÅŸladım. Bilimsel Bitki Ä°llüstrasyon dersini kurs arayışım sırasında karşılaÅŸtım. Böylelikle yerli Heidi resimle kendini buldu. Sergimizde 7 eserim var halen çalışmaya devam ediyorum. Ãœlkemin zengin tabiat dokusu beni hayata baÄŸlıyor ve sanatımı destekliyor” diye konuÅŸtu.
AKIL: "EĞİTİM İŞLETMECİLİĞİNDEN ÖĞRENCİLİĞE GEÇTİM"
Aslı Akıl ise “Yıllarca dershanelerde Matematik öğretmenliÄŸi yaptıktan sonra özel okullarda yöneticilikten kendi eÄŸitim kurumumun iÅŸletmeciliÄŸine baÅŸladım. Fırçalar renkler her zaman ruhuma seslendi ama uzun yıllar iÅŸ hayatının koÅŸturmasından bir türlü fırsat bulamamıştım. Ta ki öğrencilerim için kendi kurumumda oluÅŸturduÄŸum resim atölyesini ve öğretmenlerimi kıskanıncaya kadar. O an her ÅŸeyi bırakıp eÄŸitim kurumumu devredip tamamen sanata yöneldim. DoÄŸada renkler ve içinde barındırdığı birbirinden muhteÅŸem canlılar benim fırça ve boyalarla buluÅŸmamı saÄŸladı. Çınar Kültür Merkezi'nde baÅŸlayan serüvende kendi çalışmalarımı da gece gündüz devam ettirmek istediÄŸimden kendi sanat galerimi kurdum. Åžimdi hem ben, hem ruhu, yüreÄŸi sanat dolu dostlarla ve en kıymetlimiz Mafirat hocamla Bilimsel Bitki Ä°llüstrasyon sanatını ve diÄŸer resim sanatlarını yaÅŸam ÅŸekli haline getirdik. Bu sergide arkadaÅŸlarımla birlikte bin bir emekle yaptığımız eserlerimizi sergilemek büyük bir gurur” ifadelerini kullandı.
Sergide eserleri bulunan kursiyerlerin isimleri şöyle; Afife Elif Kürklü, Afra Ağırbaşoğlu, Aslı Saime Akıl, Aynur Koyuncu, Berra Perek Şen, Nafiye Özdemir, Cahide Bora, Esma Ünal, Fadime Ekiz, Gülnur Gül Araz, Hatice Kübra Öner, Havva Kaynak, Hülya Bayram, Hürrem Öktem, İsmet Gömeç, Merve Özdemir, Nagihan Bakır, Nalan Sünger, Nesrin Yıldız, Neşe Kurt, Nilgün Yabanigül, Rabia Turgut, Saime Uğur, Tuba Zoroğlu, Zeynep Eyüpoğlu, Zeynep Sevim, Zümrüt Vural
Sergi iki hafta boyunca sabah 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
DHA
Kaynak: SACITASLAN.COM