Gündem

BYD, Resmen Türkiye'ye Yatırım Yapıyor! Fabrika Kurulacak

Son birkaç gündür dolaşan "BYD, Türkiye'ye yatırım yapacak." iddiaları resmîleşti. BYD ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırım için anlaşma imzaladı. Çinli dev şirket, ülkemize yıllık 150 bin araç kapasiteli tesis kuracak.

BYD, Resmen Türkiye'ye Yatırım Yapıyor! Fabrika Kurulacak
08-07-2024 17:27

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki otomobil piyasasının gündemine bomba gibi düşen bir iddia ortaya atılmıştı. İddiada, düynanın en büyük otomobil üreticilerinden ve ülkemizde de bir süredir faaliyet gösteren Çin merkezli BYD’nin Türkiye’ye yatırım yapacağı ve fabrika kuracağı ifade edilmişti. Ancak kesin bir şeyin olmadığı da eklenmişti.

Bugün ise beklenen gelişme yaşandı. BYD, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye’ye yatırım için anlaşma imzalandı. BYD Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde konuk edildi.

1 milyar dolarlık yatırımla 150 bin araç kapasiteli fabrika kurulacak!

İmzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu’nun katılımıyla atıldı. Dev şirketin yatırımıyla ilgili detaylar da paylaşıldı.

Buna göre BYD, Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Şirket, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurmayı planlıyor. Tesisin nereye kurulacağı konusunda henüz resmî açıklama yok ancak söylentiler, Manisa'da olacağı yönündeydi.

Üretim 2026 sonunda başlayacak

Açıklamalarda, BYD’nin tesisinin 2026 sonunda üretime başlayacağı ifade edildi. Tesisle birlikte 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanacağı da aktarıldı. Gazeteci Emre Özpeynirci’nin aktardığına göre bu yatırım, 1997’den bu yana yabancı bir firmadan ülkemizde doğrudan yapılan ilk yatırım olmuş. Umarız devamı gelir.

Yakın zamanda Çin’den gelen otomobillere ilave vergi getirilmişti. BYD, yatırımıyla bu vergiden muaf olmuş olacak. Özpeynirci, ilk etapta şirketten şarj edilebilir hibrit araçlar görebileceğimizi de söylüyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde yatırım gelmesini sağlamak amacıyla şarj edilebilir hibritlerin ÖTV’sini düşürecek bir teklif meclise sunulmuştu.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER