Gündem

Diyet İçecekler Gerçekten de Sağlıklı mı?

Pek çok insan artık “diyet” içecekler tercih ediyor. Şekersiz ya da daha az şekerli seçeneği, hepimize daha cazip geliyor. Peki ne kadar sağlıklı?

Diyet İçecekler Gerçekten de Sağlıklı mı?
10-10-2024 10:23

Kime sorsak mutlaka şekersiz içeceğin daha sağlıklı olduğunu savunacaktır. Ancak gerçek pek de öyle gibi durmuyor.

Öyleyse işin aslı ne?

Neredeyse birçok içecek, içerisinde çok fazla şeker barındırıyor.

diyet kola

Dünya çapında en fazla tüketilen içeceklerin başında gelen kola, 330 cl’lik gramajında bile neredeyse 7 çay kaşığı şeker barındırıyor. Ancak diyet içecekler, bu konuda elbette biraz daha farklı. Ancak içerik konusundan…

Çünkü diyet içeceklerinin içeriğinde tat vermesi için şeker yerine doğal ve yapay tatlandırıcılar yer alıyor. Yapay tatlandırıcıların içinde aspartam, sakarin, sükraloz yer alırken doğal tatlandırıcılar genelde adını son zamanlarda sık duyduğumuz “stevia” ve keşiş meyvesi barındırıyor.

Bazen diyet içeceklerin tadı, normalden farksız değil mi?

diyet içecek

Çünkü içeceklerin içinde bulunan “yapay” tatlandırıcılar, o kadar fazla şeker ihtiyacını karşılıyor ki, normal ile diyet içecek arasındaki farkı anlamak neredeyse imkânsız bir hâle geliyor. Bu tatlandırıcılar, uzmanlara göre kısa vadede o kadar etkili olmasa da uzun vadede ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Konuyla ilgili yapılan bir araştırmanın sonucunda elde edilen bildiler, düzenli olarak diyet içecekleri tüketiyorsanız kalp hastalıkları ve diyabete yakalanma olasılığınız normal bir insana göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

2023’te Dünya Sağlık Örgütü, aspartamın kansorejen olma ihtimalini duyurmuştu.