Gündem

Dolar güne zirvede başladı

İsrail ve ABD saldırıları nedeniyle Ortadoğu'da gerilim artarken dolar/TL güne 33,14'lük yeni zirvesinde başladı.

Dolar güne zirvede başladı
31-07-2024 10:18

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Dolar/TL, artan jeopolitik gerilimin de etkisiyle güne 33,14 ile yeni zirvede başlarken piyasalarda veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı takip edilecek.

Hamas'ın lideri İsmail Haniye, bugün İran'n başkenti Tahran'da yapılan bir saldırıda öldürüldü.

Petrol fiyatları, Haniye'nin öldürülmesiyle Ortadoğu'da tırmanan gerilime paralel olarak 1 dolardan fazla yükselerek yedi haftanın dip seviyesinden toparlandı.

Türkiye, Haniye'nin öldürülmesini kınadı ve suikastın Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığı uyarısında bulundu.

KÜRESEL PİYASALAR

Bugün merkez bankaları, küresel yatırımcı iştahı üzerinde belirleyici olacak. Fed'in politika faizini sabit tutması ancak faiz indirimlerinin yolda olduğuna işaret etmesi bekleniyor.

Piyasalar, Fed'in Eylülde faizleri 25 baz puan indirmesini fiyatlarken bu yıl için de yaklaşık 68 baz puan faiz indirimi öngörülüyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasını sıkılaştırma adımları kapsamında politika faizini yüzde 0,25'e yükseltirken devlet tahvili alımlarını azaltacak ayrıntılı bir planı da kamuoyuyla paylaştı. Asya borsaları, BOJ'un politika faizini artırmasının ardından yükselirken yen dalgalı seyir izledi.

VERİ GÜNDEMİ

Bugün iç veri gündeminde, haziran ayı yabancı ziyaretçi sayısı, haziran ayı dış ticaret ve ikinci çeyrek turizm gelirleri ile Hazine ağustos-ekim dönemi iç borçlanma programı yer alıyor.

Piyasalarda fazla likidite ve gecelik faizler yakından takip edilmeye devam ediyor. Gecelik faiz, ay ortasında bir hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle yeniden politika faizinin üzerine çıkmıştı ancak bu kalıcı olmadı.

Fazla likidite ise dün itibarıyla 350 milyar TL civarına yükseldi. Gecelik faiz de yüzde 47,3 ile faiz koridorunun alt bandına oldukça yaklaştı.

TCMB MESAJLARI

Dar bantta ve yatay seyir izleyen TL, Cuma günü Merkez Bankası'nın erken bir faiz indirimini dışlayan ifadelerinden destek buldu.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay Reuters'a yaptığı açıklamada, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini ve indirimler başladığı zaman da sıkı duruşun korunacağını söyledi.

Akçay, aylık enflasyonun ana eğiliminde, enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde "kalıcı iyileşmeler" sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan da ay başında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" demişti.

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER