Avustralya'da hizmet vermekte olan Queensland Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, fetüslerin gelişimini anlık olarak takip etmelerini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdiler. Bıldırcın yumurtaları üzerinde yapılan çalışma, doğum kusurlarının ve diğer hastalıkların tespiti için büyük önem arz ediyor.
Çalışma kapsamında özelleştirilmiş bıldırcın yumurtaları embriyoları kullanan bilim insanları, çeşitli mikroskop ekipmanları ile hücrelerin nasıl bir araya geldiğini, başta merkezi sinir sistemi olmak üzere organların nasıl oluştuğunu anbean izlemeyi başardılar. Çalışmanın bir numaralı ismi Melanie White, ilk kez erken gelişim sürecini, anlık ve yüksek çözünürlüklü olarak takip edebildiklerini söyledi.
Merkezi sinir sistemi, işte böyle oluşuyordu
Yapılan çalışma kapsamında paylaşılan yukarıdaki fotoğraf, merkezi sinir sisteminin temelinde olan nöral tüpün nasıl oluştuğunu gözler önüne seriyor. Bilim insanları, hücrelerin bir "fermuar gibi" bir araya geldiğini ifade ediyorlar. Uzmanlar, bu fermuarın bir noktasında oluşan bir hasarın, doğum kusuru ve hastalığa yol açacağını ifade ediyorlar.
Kaynak: WEBTEKNO.COM