Gündem

Finlandiya’yı sarsan eşcinsel cinayeti

Finlandiya’nın ilk açık eşcinsel hokey oyuncusu Janne Puhakka, partneri Rolf Nordmo tarafından vurularak öldürüldü. Olay, spor camiasını yasa boğdu.

Finlandiya’yı sarsan eşcinsel cinayeti
18-10-2024 13:57

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Finlandiya’nın Espoo kentinde, buz hokeyinin tanınmış isimlerinden Janne Puhakka, ilişkisinde yaşanan kriz sonrası erkek arkadaşı Rolf Nordmo tarafından öldürüldü.

Ünlü sporcunun ayrılma kararı aldığı gün evde buluştukları sırada, 66 yaşındaki partnerinin silahlı saldırısına uğradığı bildirildi.

Polis ekipleri, Puhakka’nın cansız bedenini, başından av tüfeğiyle vurulmuş halde buldu.

Olay anında evde bulunan tek kişi olan Nordmo, ilk ifadesinde cinayetle ilgisi olmadığını ileri sürdü. Ancak birkaç saat sonra sorgu sırasında çöküş yaşayarak cinayeti itiraf etti. Nordmo, gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildi.

Janne Puhakka, Finlandiya’da eşcinsel olduğunu açıklayan ilk profesyonel hokey oyuncusu olarak tanınıyordu.

29 yaşındaki sporcunun partneriyle yaklaşık 10 yıl süren ilişkisi, son dönemde derin krizlerle sarsılmıştı.

Ayrılma kararının ardından zaman zaman eski partnerini ziyarete giden Puhakka, son buluşmalarında trajik bir şekilde hayatını kaybetti.

KASITSIZ ADAM ÖLDÜRMEDEN PLANLI CİNAYETE

Başlangıçta Nordmo hakkında "kasıtsız adam öldürme" suçlamasıyla işlem başlatıldı. Ancak olayın detayları ortaya çıktıkça cinayetin özellikle zalim ve planlı şekilde işlendiği belirlendi ve suçlama "kasten adam öldürmeye" çevrildi.

Janne Puhakka’nın ölümü, Finlandiya spor camiasında ve insan hakları savunucuları arasında derin bir üzüntü yarattı. Finlandiya İnsan Hakları Derneği, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, Puhakka’nın kaybından duydukları acıyı dile getirdi:

"Buz hokeyi oyuncusu ve insan hakları aktivisti Janne Puhakka'nın trajik ölümünden dolayı büyük üzüntü içindeyiz. Puhakka, spor dünyasında insan hakları ve eşitliği savunma yolunda öncü bir isimdi."

Açıklamada, 2020'de dernek tarafından kurulan 'Team Human Rights' gönüllü grubunun aktif bir üyesi olan Puhakka'nın çalışmalarının hatırlanacağı vurgulandı:

"Janne'nin anısına saygı duyuyor ve insan hakları adına gösterdiği çabaları minnetle anıyoruz. Onun sayesinde spor dünyasında daha kapsayıcı bir gelecek inşa etmek mümkün oldu."

Ayrıca dernek, olayın tam anlamıyla aydınlatılması ve saldırganın en ağır cezayı alması için çağrıda bulundu.

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER