Gündem

Fordizm ile Üretim ve Tüketim Hayatımız Nasıl Değişti?

Hangi yenilik hem üretim bandını hem de toplumsal sınıfları dönüştürebilir? 20. yüzyılın başlarında, Henry Ford'un başlattığı fordizm, endüstriyel üretimde bir devrim yarattı. Bu sistemin kalbinde ise Ford'un işçilerine yaptığı köklü değişiklikler yatıyordu. Peki, b

Fordizm ile Üretim ve Tüketim Hayatımız Nasıl Değişti?
07-05-2024 11:23

Otomobil üretiminde başlatılan yeni akım, tüketim kültürünü de kökten değiştirmiş oldu. Bahsedeceğimiz sisteme hepiniz aşina olsanız da belki de bunun doğuşunun nasıl olduğunu hiç bilmiyordunuz.

Aslında birazdan okuyacağınız bu hikâye sadece fabrika sisteminde yaşanan bir devrimi değil, aynı zamanda işçi sınıfının hayatını nasıl değiştirdiğini de gözler önüne seriyor.

Henry Ford, otomobilleri herkesin erişebileceği bir ürün hâline getirmek istiyordu.

henry ford

Fordizmin doğuşu 1913’te Henry Ford’un, Ford Motor Company bünyesinde ilk montaj hattını kurmasıyla başladı. Bu yenilik, her işçinin belirli bir görevi yerine getirdiği ve otomobilin sabit bir hızda hareket ederek farklı istasyonlardan geçtiği bir üretim süreci yarattı.

fordizm nasıl ortaya çıktı

Yeni imalat sistemi sayesinde Ford Model T'nin üretim süresi dramatik şekilde azaldı ve maliyetleri düşürdü. Otomobilin her parçasını tek tek monte etmenin süresi 11 saatken yeni sistem ile bu süre 90 dakikaya düşürüldü.

Yeni sistem sadece üretim sistemini kısaltmakla kalmadı, maliyetlere de etki etti. 825 dolara çıkarılan araba 246 dolara satılmaya başlandı. Böylece otomobiller daha geniş kitlelere ulaştı.

Yenilik sadece tekniğe değil işçilere de geldi.