Gündem

Gıda Denetiminde Karekodla Kontrol Dönemi Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin denetim durumunun tüketiciler tarafından takip edilmesine imkan sağlayacak karekod uygulamasını hayata geçirdi.

Gıda Denetiminde Karekodla Kontrol Dönemi Başlıyor
02-07-2024 17:13

Tarım ve Orman Bakanlığı, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" yaklaşımının bir parçası olarak, gıdaların üretimden son tüketimine kadar olan her aşamayı kontrol ediyor. Bu kapsamda, daha önce Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından da duyurulan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması" hayata geçirildi. Bu uygulama ile birlikte gıda işletmelerinin denetim durumu takip edilebilecek.

Bakanlık tarafından hazırlanan ve her işletme için ayrı bir karekod içeren görseller, gıda işletmeleri tarafından https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden indirilip tüketicilerin görebilecekleri yerlerde sergilenecek. Bu görsellerin sergilenmesi gönüllülük esasına dayanacak. 

Mobil uygulamadan kontrol edilebilecek

karekod

Tüketiciler, mobil cihazlarına indirdikleri "Tarım Cebimde" uygulaması ile bu karekodları taratarak işletmeye ait kayıt/onay numarası, ünvan, adres ve işletmede yapılan son denetim tarihi bilgilerini görebilecekler. Böylelikle tüketicilerin menfaatleri gözetilirken bakanlığın gerçekleştirdiği resmi kontrollerin görünürlüğü arttırılacak. 

Gıda işletmeleri, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresindeki menüden "İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayarak uygulamaya katılabilecekler. Gerçek kişi işletmeleri için iş yeri sahibinin kimlik ve işletme kayıt/onay numarası, tüzel kişi işletmeleri için ise vergi ve işletme kayıt/onay numarası verileri girilip sorgulama yapılarak işletmenin karekod içeren belgesi hazırlanacak. İşletmeler bu belgenin bir çıktısını alıp tüketicilerin görebileceği bir alana asabilecekler. 

Tüketiciler de Tarım Cebimde mobil uygulaması üzerinden karekodları okutarak bu bilgileri görebilecekler. 

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER