Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, Güneş'te yaşanan patlama hakkında bir bildiri yayınladı…
Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu, GPS'lerde sıkıntı çıkabileceği belirtildi.
Bu tür fırtınalar genellikle Dünya'ya Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucu oluşuyor ve manyetik fırtınaları tetikleyebiliyor.
Fırtına Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden geldi.
Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegeni bir Güneş fırtınasının vurabileceğini öngörülmüştü. Ancak bu denli güçlü bir fırtınayla karşılaşma beklenmiyordu… Analizler, fırtınanın aslında son 6 yılın en güçlü örneği olduğunu ortaya koydu…
Gökbilimciler Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Uzmanlar, Güneş’in, şu anda hareketli bir evrede olduğu belirledi…
Dünyanın farklı bölgelerinde, fırtınanın ardından oluşan “kuzey ışıkları” adı verilen auroralarında gözlemlenebileceği de bildirildi.
Güneş’teki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına taçküre kütle atımı adı veriliyor. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında Güneş fırtınası adını alıyor.