Gündem

Hindistan'ın en ünlü iş insanı, hastanede can verdi

Tata Group holdingin patronu ve dünyaca ünlü iş insanı Ratan Tata, 86 yaşında Mumbai'de kaldırıldığı hastanede can verdi. Hindistan Başbakanı, Tata'nın ailesine taziye mesajı gönderdi.

Hindistan'ın en ünlü iş insanı, hastanede can verdi
10-10-2024 13:37

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Tata Group holdingin patronu ve dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Ratan Tata, rutin bir kontrol için gittiği hastane ziyareti esnasında, 86 yaşında öldü.

20 yıldır holdingin başını çeken Tata, holdingi Hindistan'ın en büyük ve dünyanın en önemli şirket gruplarından birine dönüştürdü. Önceden bilinen bir sağlık sorunu olmayan Tata, Mumbai'de yoğun bakıma alındığı hastanede Çarşamba günü can verdi.

Tata Group, yayımladığı açıklamada "Sadece Tata Group'u değil, katkılarıyla tüm ülkemize şekil veren bu zor bulunur lidere büyük bir üzüntüyle veda ediyoruz" ifadesine yer verdi.

Hindistan Başbakanı da iş insanının ölümü hakkında açıklama yaptı. Başbakan, X hesabı üzerinden "Ratan Tata naif ruhlu, vizyoner bir lider ve olağanüstü bir insandı. Ölümünden dolayı büyük acı duyuyorum. Ailesine, arkadaşlarına ve hayranlarıma taziyelerimi sunuyorum" açıklamasını yaptı.

RATAN TATA'NIN HAYATI

Ratan Tata, Cornell Üniversitesinde mimarlık fakültesini bitirdi. 1962 yılında büyük dedesinin kurduğu Tata Group şirketinde çalışmaya başladı.

Tata holdinge bağlı birçok şirkette önemli rol oynadı. En önemli katkıları, otomotiv ve bilişim alanında oldu. 1991 yılında, amcası J.R.D. Tata'nın yerine geçerek holdingin liderlik koltuğuna oturdu. Bu esnada Hindistan pazarı, dünyaya açılıyordu.

Holdingin adıyla açtığı bilişim ve iletişim şirketleri, ve genç çalışanlara verdiği değer holdingin büyük oranda değer kazanmasına sebep oldu. 2004 yılında, holding Hindistan'ın önde gelen şirket gruplarından biriydi. Tata'nın gözü, kısa zamanda dış pazara yöneldi.

Ratan Tata'nın en önemli adımlarından biri, dış pazara yönelik çalışan Tata Motors oldu. Tata Motors, Hindistan'da dizayn edilen ve üretilen ilk araba olan Indica'yı üretti.

Tata Motors, İngiliz lüks araba markası Jaguarı ve ABD markası Land Rover'ı satın aldı. Bu şekilde şirket, dünyanın en önemli araba üreticilerinden biri oldu.

Asla evlenmeyen Ratan Tata, sakin tavırları, mütevazı yaşam tarzı ve hayır işleriyle biliniyordu. Yaşamı boyunca birçok ödüle layık görülen Tata, 2008 yılında ticari atılımlarından dolayı Hindistan'ın en önemli ikinci hizmet nişanı olan Padma Vibhushan'a layık görüldü.

Among his many awards, he received the Padma Vibhushan, India's second highest civilian honour, in 2008 for exceptional and distinguished service in trade and industry.

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER