Gündem

Hız Sabitleyici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hız sabitleyici denilince aklınıza hemen uzun yolculuklar ve konfor gelebilir. Araçlardaki bu teknoloji sayesinde belirlediğiniz hızda sabit bir şekilde gidebilir, gaz pedalına da sürekli basma zahmetinden kurtulursunuz. Peki tam performans almak için hız sabitleyici kullanırken dikkat e

Hız Sabitleyici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
13-03-2024 15:27

Hem daha güvenli hem de daha rahat bir sürüş deneyimi için hız sabitleyici kullanma taktiklerini bilmenizde fayda var. Hız sabitleyici avantajlarını, dezavantajlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmeden kullanmamanızı öneririz.

O zaman yollarda istediğiniz hızda giderken güvenliği de elden bırakmamak için hız sabitleyici hakkında tüm bilgileri bir araya getirelim.

Hız sabitleyici kullanmanın avantajları

Hız sabitleyici avantajları

Hız sabitleyici belirli bir hızda aracınızı ilerlettiği için motorun daha verimli çalışmasını sağlayarak yakıt tüketimini optimize eder. Ayrıca uzun yolculuklarda sürücü yorgunluğunu azaltırken aslında full konsantrasyon sağlamaktan gelen trafik kazalarını da engelleyebilir.

Fiziksel ve zihinsel gerilimi azaltan hız sabitleyici, hıza bağlı kazaları da önler. Tabii ki trafik ve yolun durumuna göre bu başlığın altında aslında etkileyici daha birçok faktör olduğunun da altını çizelim.

Birçok kişinin hız sabitleyici kullandığını düşünürsek, otoyollarda düzgün bir trafik akışı sağlamak da mümkün hâle gelir. Araçlar arasındaki frenleme ve hızlanma sıklığının azalması aslında daha az sıkışıklık demek.

E bir de trafikteki hız limitine göre sabitleyicinizi ayarlarsanız trafik cezalarından da kolayca kaçabilirsiniz. Tüm bu etmenler de “Hız sabitleyici neye yarar?” sorusunun en net cevaplarıdır.

Hız sabitleyici kullanmanın dezavantajları

Hız sabitleyici dezavantajları

Bir şeyin avantajı varsa bazen dezavantajının olduğunu da hatırlayalım. Her ne kadar sürücülerin işini kolaylaştırsa da hız sabitleyici zararları da mevcut. Sürücüler, seyir kontrolü yani sabitleyici kullandıklarında dikkatleri azalabilir ve yeterince hızlı tepki veremeyebilir. Reaksiyon süresinin azalması da tehlikeli durumları ortaya çıkarabilir.

Kazaya yol açacak unsurlardan biri de hız sabitleyiciyi trafikte kullanmak. Kısa mesafe ve yoğun trafiklerde dur kalk yapılması, sabitleyiciyi sürekli ayarlamanız ve aslında dikkatinizin de dağılması demek.

Aktif sürüş kabiliyetlerinizi kaybetmemek ve trafikte daha cin olmak için de bu uygulamayı kullanma sıklığınıza, nedeninize ve trafiğin durumuna göre hareket etmeniz gerek.

Hız sabitleyici nasıl çalışır?Öncelikle hız sabitleyici kullanmak istediğiniz kara yolu ve otoyolun hız sınırını öğrenin.Aracınızla istediğiniz hıza geldiğinizde direksiyon simidinde veya yakınında bulunan hız sabitleyici düğmesine basın. (Araba modeline göre simgesi farklı olabilir.)Aracınız sabit bir hıza geçtiğinde ayağınızı gaz pedalından çekebilirsiniz.Herhangi bir tepkiye karşı frene basmak için hazırlıklı olun.Hızınızı arttırmak istiyorsanız direksiyon simidi üzerindeki (genelde orada bulunur) “+”, azaltmak istiyorsanız da “-“ butonuna basın.Devre dışı bırakmak için ise fren veya debriyaj pedalına dokunmanız yeterli.Hız sabitleyici kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: Yapılması ve yapılmaması gereken her şeyHız limitinizi ayarlayın