Gündem

İtalya'daki G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisi açıklandı

G7 ülkelerinin DışiÅŸleri Bakanları, Gazze, Batı Åžeria ve Lübnan'daki can kayıplarına yönelik endiÅŸelerini ifade ederek, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yakın DoÄŸu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık…

İtalya'daki G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisi açıklandı
26-11-2024 20:47

G7 ülkelerinin DışiÅŸleri Bakanları, Gazze, Batı Åžeria ve Lübnan'daki can kayıplarına yönelik endiÅŸelerini ifade ederek, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yakın DoÄŸu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA), uluslararası hukuka, ateÅŸkese ve “iki devletli çözüme” desteklerini yineledi.

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in katılımıyla başkent Roma'nın güneydoğusundaki Anagni ve Fiuggi kasabalarında gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı, ikinci gününde sonuç bildirisinin yayımlanmasıyla tamamlandı.

Bildiride, G7 Dışişleri Bakanlarının, BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuka saygıyı teşvik etme, tüm bireyler için insan haklarını ve onurunu koruma ve cinsiyet eşitliğini teşvik etme taahhüdünü yinelediği belirtildi.

Orta DoÄŸu'da “tırmanan ÅŸiddet ile bölgesel istikrarı ve sivillerin hayatını tehdit eden yıkıcı döngüden” duyulan endiÅŸenin ifade edildiÄŸi ve taraflara itidal çaÄŸrısının yapıldığı bildiride, “(Orta DoÄŸu'daki) Bu yıkıcı döngünün derhal durdurulması ÅŸarttır, zira bölgede daha fazla tırmanıştan hiçbir ülke kazançlı çıkmayacaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı uyarınca ateşkesin uygulanmasının önemine işaret edilerek, ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği ateşkes planının uygulanmasının tüm esirlerin serbest bırakılmasını, Gazze'ye insani yardım akışının artmasını ve İsrail ile egemen bir Filistin devletinin barış ve karşılıklı güvenlik içinde yan yana yaşayacağı iki devletli çözüme giden yolun açılmasını sağlayacağı belirtildi.

Tüm tarafların ateşkesi kabul etmeye çağırıldığı bildiride, uluslararası topluma da ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen ara buluculuk çabalarını destekleme çağrısı yapıldı.

Bildiride, Ä°srail ve Lübnan arasında Mavi Hat boyunca artan gerilimin neden olduÄŸu sivil kayıplar, yerinden edilmeler ve hastaneler dahil olmak üzere kritik sivil altyapıya yönelik saldırılardan endiÅŸe duyulduÄŸu belirtilerek, tarafların “her koÅŸulda” uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi talep edildi.

– UNIFIL, UNRWA ve “iki devletli çözüme” destek yinelendi

İsrail ve Hizbullah arasında derhal ateşkes sağlanması ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması için devam eden müzakerelerin desteklendiğinin vurgulandığı bildiride, Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile Lübnan'daki BM Geçici Gücü'nün (UNIFIL) barışı korumadaki rolüne işaret edildi.

Bildiride, UNIFIL'e yönelik son saldırılarda çok sayıda barış gücü askerinin yaralanması ve tesislerin hasar görmesinden “derin endiÅŸe” duyulduÄŸu aktarılarak, UNIFIL personelinin güvenliÄŸine yönelik her türlü tehdit kınandı ve tüm taraflar, UNIFIL personelinin güvenliÄŸini saÄŸlama yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıldı.

Gazze'ye insani yardımların ulaÅŸtırılmasının “öncelik” olduÄŸu belirtilen bildiride, “Tüm taraflar, gerekli çatışma önleme önlemlerini uygulayarak yardım dağıtımını kolaylaÅŸtırmalı ve insani yardım çalışanlarını korumalıdır. Yardım ve temel hizmetlerin en çok ihtiyaç duyanlara ulaÅŸtırılmasında hiçbir kesinti olmaması kritik öneme sahiptir.” ifadesi kullanıldı.

UNRWA'ya desteğin yinelendiği bildiride, UNRWA'nın bölgede oynadığı hayati role işaret edildi.

Bildiride, “iki devletli çözüm” yaklaşımına verilen destek tekrarlanarak, “Bu baÄŸlamda, Gazze Åžeridi'nin Filistin yönetimi altında Batı Åžeria ile birleÅŸtirilmesinin önemini vurguluyoruz.” denildi.

– Batı Åžeria

Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da “kötüleÅŸen güvenlik durumundan endiÅŸe duyulduÄŸunun” vurgulandığı bildiride, güvenliÄŸi ve istikrarı baltalayan ve kalıcı barış olasılığını tehdit eden, Filistin topraklarını gasbeden Ä°sraillilerin Filistinlilere yönelik ÅŸiddet eylemleri kınandı.

Bildiride, “Tüm taraflar, Ä°srail'in yerleÅŸim yerlerini geniÅŸletmesi, yerleÅŸim karakollarını yasallaÅŸtırması ve Batı Åžeria'nın herhangi bir ÅŸekilde ilhakı da dahil olmak üzere iki devletli bir çözüm olasılığını baltalayabilecek tek taraflı eylemlerden ve bölücü açıklamalardan kaçınmalıdır.” ifadesine yer verildi.

Ä°srail'in “kendini savunma hakkını kullanırken” uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine tam olarak uyması gerektiÄŸinin vurgulandığı bildiride, “Uluslararası insancıl hukuka olan baÄŸlılığımızı yineliyoruz ve ilgili yükümlülüklerimize uyacağız.” denildi.

– “Rusya'nın sorumsuz ve tehditkar nükleer söylemlerini kınıyoruz”

Sonuç bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna saldırılarının 1000 günü aştığı belirtilirken, Rusya'nın 21 Kasım'da kullandığı balistik füzelerin tansiyonu yükselten adımlar olduğu kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya ait Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki askeri varlığı ve işgalinin nükleer güvenlik riskini artırdığı ifade edilen bildiride, riski azaltmaya yönelik uluslararası girişimlere destek verildiği belirtildi.

Karadeniz'deki Rus saldırılarının da kınandığı bildiride, “En güçlü ifadelerle Rusya'nın sorumsuz ve tehditkar nükleer söylemleri ile stratejik kışkırtmalarını kınıyoruz.” ifadesi yer aldı.

Kimyasal silah kullanılmasına yönelik endişelerin de dile getirildiği bildiride, Rusya'ya karşı yaptırımların devam edeceği vurgulandı.

Bildiride, Rusya'ya destek veren üçüncü ülkelerdeki aktörlere karşı da önlemlerin alınacağına işaret edilirken, bu ülkelerin başında Çin sayıldı.

Rusya'nın Ukrayna'daki cephelerde Kuzey Koreli askerler kullanmasının büyük endiÅŸe sebebi olduÄŸuna dikkatin çekildiÄŸi bildiride, “Kuzey Kore'nin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı baÅŸlattığı savaÅŸa doÄŸrudan destek vermesi, Rusya'nın kayıplarını telafi etmek için gösterdiÄŸi çaresiz çabaların göstergesi olmasının yanı sıra çatışmanın tehlikeli ÅŸekilde geniÅŸlemesine iÅŸaret ediyor ve Avrupa ile Hint-Pasifik güvenliÄŸi açısından ciddi sonuçlar ortaya çıkarıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride, gelecek yıl İtalya'nın başkenti Roma'da Ukrayna İyileştirme Konferansı'nın yapılacağı hatırlatıldı.

– Çin ve Kuzey Kore'ye çaÄŸrı

Bildirinin Hint-Pasifik bölgesiyle ilgili bölümünde de Çin'e değinilerek, G7 ülkelerinin küresel sorunlar karşısında Çin ile işbirliğine hazır olmayı sürdürdüğü ifade edildi.

Çin'in Rusya ve Rus savunma sanayisiyle artan iliÅŸkilerinin endiÅŸe verici olduÄŸu vurgulanan bildiride, “Çin, kendi ÅŸirketlerinin özellikle insansız hava araçları baÅŸta olmak üzere silah, silah parçaları için kullanılanlar da dahil ikincil kullanım alanı olan materyal ve ekipman satışını engellemeli.” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Çin, Rusya'ya Ukrayna'dan çekilme çağrısı yapmaya davet edildi.

“Çin'e zarar vermeye ya da ekonomik kalkınmasına darbe vurmaya çalışmıyoruz.” denilen bildiride, Çin'in bazı politikalarının G7 ülkelerinin ekonomisine, güvenliÄŸine, işçilerine ve sanayisine zarar verdiÄŸi belirtildi.

Güney ve Doğu Çin Denizi'ndeki duruma da işaret edilen bildiride, Çin'in bu bölgedeki genişlemesinin yasal altyapısı bulunmadığı vurgulandı.

Bildiride ayrıca Tayvan Boğazı'ndaki istikrarın dünyanın güvenlik ve refahı için önemli olduğu kaydedildi.

“Sincan (Uygur Özerk Bölgesi) ile Tibet'teki insan hakları durumu endiÅŸe vermeye devam ediyor.” ifadesinin kullanıldığı bildiride, Hong Kong'daki insan hakları ve temel haklardaki “aşınmanın” da bir diÄŸer endiÅŸe kaynağı olduÄŸu belirtildi.

Bildiride, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programları da eleştirildi. Bu çalışmaların istikrarsızlaştırma etkisi olduğuna işaret edilen bildiride, Kuzey Kore'ye bunları durdurması çağrısı yapıldı.​​​​​​​

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER