Gündem

Kahve Telvesinin Şaşırtıcı Kullanım Şekli

Kahve, tüm kültürlerde vazgeçilmez bir içecek olmaya başladı. Günde en az bir tane tükettiğimiz kahveyi yudumlarken geriye kalan telveleri ne yapıyorsunuz?

Kahve Telvesinin Şaşırtıcı Kullanım Şekli
15-10-2024 15:57

Herkes gibi biz de atıyoruz evet ancak uzmanlara göre bu telveleri atmamanız çok daha iyi.

Çünkü kırk yıl düşünseniz de aklınıza gelmeyecek bir kullanım şekli açıklandı!

Dünyanın her yerinde tüketilen kahveleri göz önüne alınca, kahve atıklarını da tahmin edebiliyoruz.

kahve telvesi

Telvelerin peeling etkisi gördüğü ve genelde ciltte kullanımına iyi geldiği, herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak bugün size bahsedeceğimiz kullanımı, muhtemelen daha önce aklınıza bile gelmemiştir. Filtre kahve, Türk kahvesi ya da kahve çekirdekleri, hiç fark etmiyor. Hepsinin de ortak bir kullanım alanı var!

Yapılan bir çalışma, duyanları ve özellikle kahve severleri şaşırttı. Çünkü araştırmaya göre kahve telvesi, betonu güçlendirmek için bulunmaz bir nimet. Evet doğru duydunuz, bildiğimiz beton!

Isıl işlem görmüş kahve telvesi, betonun basınç dayanımını artırıyor.

kahve

Ortaya çıkan sonuçlara göre kahve telvesi, betonun dayanıklılığını %30 oranında artırmaya yarıyor. Avustralya’daki çalışma ekibi, normal şartlarda inşaat sektörünün nehir ve göl gibi doğal oluşumlardan kum çıkardığını; kahve telvesinin de aynı işlem görebileceğini ve böylece doğal yaşam alanlarının korunabileceğini belirtiyor.

Journal of Cleaner Production Dergisi’ndeki araştırmacılar, bu bilgiyi teyit etmek için kafelerde kullanılan kahvelerin atıklarını toplayarak bir deney gerçekleştirdi. Betonun özelliklerini nasıl etkilediğini görmek isteyen ekip, sonuçlar karşısında şaşkındı. Çünkü gerçekten de kum yerine kahve kullanmak, basınç dayanımını artırmıştı.

İyi de bu nasıl gerçekleşebiliyor?