Gündem

Kendi Rüyalarımızda Ölmüyor muyuz?

Rüyalar, bilinçaltımızın garip bir yansıması olarak öne çıkarken gördüğümüz ölüm temaları da bizi korkutmaya yetiyor. Ancak kendi rüyalarımızda hiç kendimizin ölmediğini fark ettiniz mi?

Kendi Rüyalarımızda Ölmüyor muyuz?
22-09-2024 22:12

Düşününce ne kadar ürpertici geldiğinin farkındayız, fakat konuyla ilgili gerçekleştirilen çalışmalar; kendi rüyalarımızda ölümü görmemizin nedenine ışık tutuyor.

Belki bilinçaltı, belki değil. Yine de böyle bir gerçeğin sebebini merak etmedik değil, gelin birlikte cevabı öğrenelim.

Rüya kayıtlarını inceleyen Kelly Bulkeley, ölüm temasının rüyalarda yaygın olarak görüldüğünü belirtiyor.

rüya

Birçok insan, rüyasında ölme anına yaklaşırken genellikle uyanır. Uzmanlar, bu durumu kâbuslara karşı doğal bir tepki olarak değerlendiriyor. Harvard Tıp Fakültesi’nden psikolog Deirdre Barrett, "Korku insanları uyandırıyor" diyerek bu mekanizmayı da açıklamış oluyor.

Ancak ilginç bir şekilde bazı araştırmalar, insanların rüyalarında kendi ölümlerini deneyimlediklerini ve garip bir şekilde bunun huzur verici olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmadaki bazı katılımcılar, rüyalarında bedenlerini terk ederek "öteki dünya deneyimleri" yaşadıklarını veya başkalarının ölümlerine pasif gözlemci olarak tanıklık ettiklerini bildiriyor. Bu, bedensel deneyimlerden ayrılma ve ölüm eşiğinde olma duygularına benzer bir durum yaratıyor.

Ölüm rüyalarının nedenleri ise karmaşık.