Gündem

Lastiklerin Hava İle Doldurulması Hangi Artıları Sağlıyor?

Lastiklerin içinin neden başka bir madde ile değil de hava ile doldurulduğunu hiç merak ettiniz mi? Emin olun bu sistem, hava eklenmeyen katı kauçuk lastiklere göre oldukça avantajlı.

Lastiklerin Hava İle Doldurulması Hangi Artıları Sağlıyor?
27-09-2024 12:23

Lastikler otomobilin en temel bölümlerinden biridir. Konforlu ve güvenli bir sürüş için lastiklerin içeriği büyük önem taşır.

Gelin hava ile doldurulan lastiklerin, katı kauçuk lastiklere göre hangi avantajlara sahip olduğuna bakalım.

20. yüzyılın başlarında sentetik kauçuk icat edildi ve lastikler, bu malzemeden yapılmaya başladı.

lastik

Ancak zaman içinde lastik tasarımları değişim gösterdi. Aslında lastik noktasında en önemli faktör, havanın sıkıştırılabilmesi ve hacmi katı bir malzemeden yapılmış bir şeyin aksine kolayca ayarlanabilme yeteneğidir.

Örneğin otomobille seyir hâlindeyken bir kaya veya yoldaki bir tümsek gibi küçük bir engele çarpmanız, hava ile doldurulmuş bir lastiğiniz varsa problem değildir. 

Oysa kauçuk bir lastiğiniz olsaydı, engele çarpmanın şoku emilir, otomobilin tamamına iletilir ve böylece son derece engebeli ve rahatsız bir sürüş ortaya çıkardı. 

Hava ile doldurulmuş bir lastik, 1 saniyede birden fazla deformasyon yaşasa da bu bir problem teşkil etmez.

lastik

Çünkü bu lastikler şoku emer ve sürücüler, küçük bir engele çarpmanın etkilerini büyük oranda hissetmez. Üstelik şişirilmiş kauçuk lastikler daha düşük yuvarlanma direncine sahiptir. 

Yani bu tür lastikler, lastik yuvarlanırken boşa harcanan enerjiyi en aza indirir. Bu da gereken yuvarlanma çabasını azaltır. Özetle lastikleri katı kauçuğa kıyasla hava ile doldurmanın başlıca faydası, hava ile doldurulmuş lastiklerin daha düşük yuvarlanma direnci sunmasıdır.

Yani yuvarlanmak için daha az enerji gerekirmesi ve dolayısıyla daha verimli bir performans sağlamasıdır. Ayrıca hava ile doldurulmuş lastikler, katı kauçuk lastiklere göre şoku daha etkili şekilde emer ve bu da daha konforlu bir sürüş sağlar.

Kaynaklar: IFL Science, Science ABC

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER