Gündem

Lefke şehitleri törenle anıldı

1974 Mutlu Barış Harekatı’nın ikinci aşamasında özgürlüğe kavuşan Lefke’nin kurtuluşunun 50’nci yıl dönümü iki ayrı törenle kutlandı. Törenlere, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu…

Lefke şehitleri törenle anıldı
17-08-2024 12:53

1974 Mutlu Barış Harekatı’nın ikinci aşamasında özgürlüğe kavuşan Lefke’nin kurtuluşunun 50’nci yıl dönümü iki ayrı törenle kutlandı.
Törenlere, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, devlet ve hükümet yetkilileri, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, askeri erkan ve sivil toplum örgütleri katıldı.
İlk tören Kemal Özalper Şehitliği’nde, ikinci tören ise Lefke Atatürk Parkı’nda yapıldı.
Törende, Protokol sırasına göre çelenkler konuldu, saygı duruşunun ve saygı atışının ardından, istiklal marşının okunmasıyla bayraklar göndere çekildi.
Törende Şehitlik Özel Defteri de imzalandı.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya,Lefke şehitliğinde yatan ve bedel olarak canlarını ortaya koyan bölgedeki şehitleriandı.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, konuşmasında bölgedeki sorunları da dile getirdi
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, 50 yıl önce Lefke’nin kurtuluşunun gerçekleştiğini hatırlattı.
Tatar, “Mehmetçik 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra, ikinci harekatla buraları alana kadar, Dipkarpaz’danLefke’ye ve 5 Eylül’de Yeşilırmak olmak üzere KKTC’nin sınırlarının çizilmesi ile Kıbrıs Türkü’nün tarihinde önemli bir dönüm noktasıydı…” dedi.
Kıbrıs Türkü’nün fedakarlıklarla dolu bir geçmişi olduğunu, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile bağımsızlığına kavuştuğunu vurgulayan Tatar, “Bugün barış, huzur ve güvenlik içerisinde yaşıyorsak bunu şanlı tarihimize borçluyuz” dedi.
Konuşmasında, Anavatan Türkiye’den gelen su ile projelerin hayat bulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefke’nin kendine özgü yiyecekleri ve doğal güzellikleri ile KKTC’nin önemli bir bölgesi olduğunu ifade etti.
Tatar, “Lefke geleceğe umutla bakabileceğimiz bir aşamaya geldi. Devletimiz Anavatan Türkiye Cumhuriyeti yardımları ile bu bölgenin kalkınması için gayret gösteriyor” dedi.
Konuşmaların ardından Lefke Belediyesi Halk Dansları ekibi gösterisi yapıldı ve tören, resmi geçitle son buldu.

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER