Kıbrıs

Lekoşa’da sivrisinekle kaynağından etkin biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk ve Çevre Sağlığı ekipleri yurttaşların sivrisinek sorunu yaşamamaları için tüm yıl boyunca kaynağından etkin biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor.Sivrisinekle mücadele kapsamında bilgi…

Lekoşa’da sivrisinekle kaynağından etkin biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor
22-04-2024 09:48

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk ve Çevre Sağlığı ekipleri yurttaşların sivrisinek sorunu yaşamamaları için tüm yıl boyunca kaynağından etkin biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor.Sivrisinekle mücadele kapsamında bilgi ve deneyim sahibi personelden oluşan 7 ekip, sivrisineklerin üreme kaynağı olabilecek su dolu kaplar, kullanılmayan havuzlar, çürük depolar, rögarlar, Haspolat Arıtma Tesisi’nin çevresinde bulunan havuzlar ile belediye sınırları içerisindeki tüm göletler ve su birikintilerinin yoğun olduğu noktalarda ilaçlama çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Dere kontrollerini yapan ekipler her 10 günlük süre içerisinde toplam 26 kilometre uzunluğundaki derelerin kontrol ve ilaçlamasını yapıyor. Toplam 55 noktada bulunan gölet, bodrum katları ve yer altı su kaynakları için her hafta rutin kontrol ve ilaçlamalar yapılıyor. Haspolat Arıtma Tesisi havuzları ile akarsuların kontrol ve ilaçlaması haftalık olarak devam ediyor. Dere temizliği ve ıslahından sorumlu olan ekipler rutin kontrol ve ilaçlamalarını yaparken, bölge ekipleri ise LTB sınırlarındaki 17 bölgedeki 2200 sivrisinek üreme kaynağının kontrol ve ilaçlamalarını yapıyorlar. Böylece, özellikle ilkbahar ve hızlı bir geçiş yaşadığımız yaz aylarında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkan sinek, sivrisinek ve haşerelerle mücadele oluştururken, salgın hastalıklara sebep olabilecek durumlara karşı koruyucu tedbirlerde alınmış oluyor.

LTB dünyadaki en yeni ve etkili metod olan WALS’ı kullanıyor
LTB sivrisineklerle mücadele için 2022 yılından itibaren yenilikçi bir sistem olan WALS metodunu ülkede ilk kez uygulayan belediye oldu. Üreme kaynaklarına doğrudan ulaşımı sağlayan ve biyolojik larvasit kullanılarak yapılan bu uygulama sivrisinek dışında hiçbir canlıya zarar vermiyor.

WALS methodu Zika Virüsü, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi sivrisineklerden bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla dünyada yaygın olarak kullanılırken 2017 yılında Chicago İnovasyon Ödülü alan bu methodoloji sayesinde ulaşılması imkansız ya da tespit edilmesi zor üreme kaynaklarında da biyolojik larvasitlerle etkili mücadele gerçekleştirilebilmektedir.

Sivrisinek ve Haşere ile ilgili talepler Alo 185 Çözüm hattı ile LTB Whatsapp hattına iletilebiliyor
Lefkoşa Türk Belediyesi Halk ve Çevre Sağlığı ekipleri rutin kontrol ve ilaçlama çalışmaları yanında yurttaşlardan gelen taleplere de yönelik hızlı şekilde tespit ve müdahelelerde bulunuyorlar. Yurttaşlar bu konudaki taleplerini 24 saat boyunca Alo 185 Çözüm Hattı’nı arayarak veya 0533 883 05 82 numaralı LTB Whatsapp hattına mesaj olarak gönderebiliyorlar.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER