Gündem

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler 03.02'de anıldı

Marmara Bölgesi’ni 25 yıl önce vuran 7.4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi’nde 246 kişinin yaşamını yitirdiği Avcılar’da, anma töreni gerçekleştirildi.

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler 03.02'de anıldı
17-08-2024 11:12

17 AÄŸustos 1999 depreminin yıl dönümü nedeniyle felaketin yaÅŸandığı saat 03.02’de anma etkinliÄŸi düzenlendi.

Belediye Havuz Meydanı’nda bir araya gelen kalabalık, Avcılar Belediye BaÅŸkanı Utku Caner Çaykara ile birlikte Marmara Caddesi’nde bulunan, depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı Deprem Anıtı’na kadar yürüdü.


Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler 03.02'de anıldı


Burada yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Başkan Çaykara, 25 yıl önce birçok kişinin yakınlarını yitirdiğini, acıların geçen süreye rağmen taze olduğunu söyledi.

"25 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HALA DEPREM KORKUSUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

BaÅŸkan Utku Caner Çaykara, Avcılar'ın 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminden en çok etkilenen bölgelerin başında geldiÄŸinin altını çizerek, “Avcılar, depremden en çok etkilenmiÅŸ yerlerden biri ve maalesef üzerinden 25 yıl geçmesine raÄŸmen yaralarını saramamış durumdadır. Depremin merkezinin Avcılar'a yakın olması sebebiyle, yıkımın da büyüklüğü bir o kadar fazla oldu. Yaklaşık 25 yıl geçmesine raÄŸmen hala deprem korkusuyla karşı karşıyayız. Belki de ülkemizin ve bizlerin yerel yönetimlerin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi ise deprem konusudur. Son dönemlerde yapmış olduÄŸumuz kentsel dönüşüm atılımıyla 2012'den bu yana 2 bin 100 binamız yenilenmiÅŸ ve 103 bin vatandaşımızın güvenli evlerde oturulması saÄŸlanmıştır. Bu yeterli deÄŸil. Yeni dönemde de Ä°stanbul BüyükÅŸehir belediyemizle beraber özellikle kentsel dönüşüm konusunda vatandaÅŸlarımızın hızla yenileyebilmesi ve önündeki en büyük engel olan maliyetlerin düşürülmesi noktasında var gücümüzle çalışacağız. Bu konuyu en kısa sürede Avcılar, Ä°stanbul ve ülkemizin gündeminden söküp atana kadar çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz. Elbette zaman kaybettik. Ama bundan sonra hızlı bir ÅŸekilde bu zaman kaybını en hızlı ÅŸekilde tolere edecek ve depreme hazırlıklı bir ÅŸekilde vatandaÅŸlarımızın desteÄŸiyle beraber bu süreci dayanışma ile atlatacağız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Konuşmaların ardından, Deprem Anıtı'na kırmızı karanfiller bırakıldı.


Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler 03.02'de anıldı - Resim : 2


Depremin 25'inci yıl dönümünde Yalova’da da, hayatını kaybedenler için tören düzenlendi.

Deprem Anıtı'nda stantların gezilmesiyle başlayan program, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan katılımcıların sahildeki Deprem Anıtı'na kadar sessiz yürüyüşü ile devam etti.

Felakette ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta karanfil bırakan katılımcılar, deprem günü çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Sinevizyon gösterisinin sunulduÄŸu program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okunan Mevlid-i Åžerif’in ardından deprem saati olan 03.02'de duaların edilmesiyle son buldu. Alanda kurulan stantlarda vatandaÅŸlara çorba ve helva ikramı da yapıldı.

Anma törenine, Yalova Valisi Hülya Kaya, Belediye Başkanı Mehmet Gürel, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

'ESKİ BİNALARI BİR AN ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YENİLEMEMİZ GEREKİYOR'

Yalova Valisi Hülya Kaya Yalovalı vatandaşlara kentsel dönüşümle ilgili çağırıda bulunarak, "Depremde kaybettiğimiz yakınlarımızın acısını aynı şekilde bugün birlikte hissettiğimizi görüyoruz. Allah rahmet eylesin, yakınlarına da sabırlar versin. Bu günlerin bizim açımızdan büyük önemi var. Atacağımız her adımda, yapacağımız her planda deprem gerçeğini unutmadan hayatımızı planlamak durumundayız. Yalova'nın da bir deprem gerçeği var. Dolayısıyla hem Valilik olarak belediye, kamu ve kuruluşları olarak her türlü tedbiri almak ve riski azaltmak zorundayız. Bu sadece kamunun alacağı tedbirler veya yatırımlarıyla da halledilebilecek şeyler değil. Bu riski beraber azaltabiliriz. Yalova'nın gerçeği, bir sıvılaşma zemini var. Riskli bölgelerimiz var. Çok eski bina var. Bu eski bina stokunu bir an önce kentsel dönüşümle yenilememiz gerekiyor. Şunu istemekten artık vazgeçmeliyiz. 'Benim 150 metrekare dairem var, bu daireden 1 metrekare eksilmeyecek, bunun üzerine verilecek' bu işten nasıl karlı çıkarım düşüncesini bir kenara bırakıp sevdiklerimizi deprem olduğunda kaybetmeyeceğimiz riski azaltmış kentler yaratmamız lazım. Belediye Başkanı Mehmet Gürel'in de bu konuda devam ettirdiği çalışmalar var. Bağlarbaşı Mahallesi'nde güzel çalışmalar var, bunu diğer mahallelerimizde de yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.


DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER