Gündem

MediaTek, 5G Telefon Pazarında Qualcomm'u Geride Bıraktı

MediaTek ile Qualcomm arasındaki rekabetin nasıl değiştiğini gözler önüne seren bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma, MediaTek'in akıllı telefon pazarında Qualcomm'u geride bıraktığını ortaya koydu.

MediaTek, 5G Telefon Pazarında Qualcomm'u Geride Bıraktı
09-07-2024 13:02

Pazar araştırma şirketi Omdia, akıllı telefon sektörüyle ilgili dikkat çeken istatistikler paylaştı. Yayımladığı son araştırmada MediaTek ile Qualcomm'u karşı karşıya getiren şirket, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. MediaTek, yılın ilk çeyreğine ilişkin verilere göre Qualcomm'u geride bırakmış durumda.

Omdia araştırmasına göre MediaTek işlemciyle çalışan 5G destekli akıllı telefonlar, yılın ilk çeyreğinde yüzde 53'lük büyüme ile 53 milyona ulaştılar. Qualcomm Snapdragon işlemcilerle çalışan telefon satışları ise 48,3 milyon adet olarak kayıtlara geçti. Snapdragon işlemcili telefonlar, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 47,2 milyon adet satmıştı.

MediaTek, pazar payı ile de rakiplerini sıkıştırmaya başladı

MediaTek, Qualcomm'u geride bıraktı

Daha çok bütçe dostu ve orta segment telefonlarda gördüğümüz MediaTek işlemciler, nispeten daha iyi olan telefonlarda da boy göstermeye başladılar. Bu bağlamda; araştırmaya göre 2024'ün ilk çeyreğinde satılan 5G destekli telefonların yüzde 29,2'si, MediaTek işlemciliydi. Qualcomm'un pazar payı ise 26,5 seviyelerine kadar geriledi. Omdia'ya göre MediaTek'in Qualcomm'u sollamasının en önemli nedenlerinden biri, fiyatı 250 dolara kadar olan akıllı telefonlar.

Tabii bu demek olmuyor ki MediaTek, her anlamda Qualcomm'u geride bırakmış durumda. Araştırmaya göre Qualcomm, özellikle de orta segment telefonlarda rakiplerinden daha çok tercih ediliyor. Premium telefon cephesinde ise Apple'ın zirvede olduğunu görüyoruz. 

Fiyat aralıklarına göre akıllı telefon pazarı:

akıllı telefon pazarı

Omdia'nın sağladığı verilerde dikkat çeken bir husus var. Fiyatı 250 dolara kadar olan akıllı telefonlar, sektörü ciddi anlamda domine etmeye başladılar. Çünkü bu kategorideki telefon satışları, yıllık bazda yüzde 62 yükseldi ve 62,8 milyon seviyelerine kadar ulaştı. Yılın ilk çeyreğinde 180 milyon adet civarı telefon satışı gerçekleştirildiğini göz önünde bulunduracak olursak; uygun fiyatlı telefonların yüzde 30'un üzerinde pazar payına ulaştıklarını söyleyebiliriz. Hatta premium segmentteki telefon satışları ile uygun fiyatlı telefon satışları, ilk çeyrekte aynı seviyelerdeydi.

Peki yılın ilk çeyreğinde en çok hangi telefon modeli tercih edildi?

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER