Gündem

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri anıldı

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri Şehitleri düzenlenen törenle anıldı.Tören, protokol sırasına göre şehitliğe çelenklerin konulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunularak, saygı atışı ve İstiklal Marşı…

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri anıldı
14-08-2024 20:42

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri Şehitleri düzenlenen törenle anıldı.Tören, protokol sırasına göre şehitliğe çelenklerin konulmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşunda bulunularak, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende ilk konuşmayı Muratağa, Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır yaptı.

Aşır “Muratağa, Atlılar ve Sandallar köylülerinin 1963’den 1974 yılına kadar bir çok kez ölümle karşı karşıya kaldığını anlatan Aşır, 20 temmuzdan 14 Ağustos'a kadar köydeki kadın, genç, yaşlı ve çocukların Rumların insafına kaldığını ifade etti.”

Soykırımın üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen acısının ilk günkü gibi taze olduğunu vurgulayan Aşır, bu acıyı unutmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneĝi Başkanı Gürsel Benan da, Kıbrıs Türk Halkı’nın böylesi acıları bir kere daha yaşamaması temennisinde bulundu.

Şehit yakını Narin Güler Güldemir de törende 50. Yıl isimli şiiri okudu.


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Muratağa, Sandallar, Atlılar’ da dünyada örneği az görülen soykırım yaşandığını ifade etti.

Tatar, “Soykırım suçlularının yargılanmamalarını kınayan Cumhurbaşkanı, soykırımın dönemin Rum yönetimi, polis ve askeri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.”

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile adaya barış geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze’de yaşananlarla özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Şehitlere rahmet dileyen Cumhurbaşkanı, Muratağa Sandallar Şehitliği’ndeki gibi Atlılar Şehitliği'nde de DNA testleri sonucu şehitlerin ayrı ayrı kabirlere defnedileceği sözlerine ekledi.

Tören şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER