Gündem

Neden Bisiklete Binmeyi Hiç Unutmuyoruz?

Hepimiz o klasik lafı duymuşuzdur: “Bir kez öğrendin mi, bisikleti binmeyi asla unutmazsın.” Peki, neden bu kadar eminiz?

Neden Bisiklete Binmeyi Hiç Unutmuyoruz?
28-10-2024 12:23

Bisiklete binmeyi sürekli yapmaksak bile bir anda tekrar denediğimizde, sanki dün binmişiz gibi pedalları çevirmeye başlamamızın ardında işleyen mekanizmamız var.

Bağcık bağlamayı veya yürümeyi unutmadığınız gibi bisiklete binmeyi unutmamanızın da bazı sebepleri var.

Her şey beynimizin işleyişiyle alakalı.

bisiklete binmek

Beynimizin hafıza sistemini iki ana kategoriye ayırabiliriz: açık hafıza ve işlemsel (motor) hafıza. Açık hafıza; öğrenilen bilgileri, olayları ve deneyimleri içeriyor.

Örtük yani işlemsel hafıza ise bisiklete binmek ya da piyano çalmak gibi fiziksel aktiviteleri yönetiyor. İşte tam da bu yüzden bir matematik formülünü yıllar sonra hatırlayamayız ama çocukken öğrendiğimiz bir bisiklet sürme hareketi beynimize âdeta kazınır.

Bunun nedeni, motor bilgilerinin beyindeki “beyincik” ve “bazal ganglion” adı altında saklanması.

bisiklete binmeyi unutmamak

Bu bölgedeki hareketlerin koordine edilmesini ve otomatikleşmesini sağlar. Bisiklete binmeyi öğrenirken bu bölgeyi aktif olarak devreye alır ve pedal hareketini, beyinde bir "motor yolu" hâline getirir.

Bir kez bu yol inşa edildi mi, beyniniz bu hareketleri otomatik olarak hatırlayacak kadar yetenekli. Böylece yıllar sonra tekrar bisiklete bindiğinizde, kas hafızanız devreye girer ve hiç ara vermemişsiniz gibi sürmeye devam edersiniz.

Kaslarımız da işin içinde.