Gündem

Onlar Olmadan da Yaşayabileceğimiz Organlarımız Hangileri?

Vücudumuzdaki her organın bir amacı varken hayatta kalmak için onlardan bazılarına ihtiyacımız yok. İyi de neden varlar o zaman?

Onlar Olmadan da Yaşayabileceğimiz Organlarımız Hangileri?
30-05-2024 23:42

Evrimsel sürecimizde bazıları gereksize düşerken bazılarının olmadığı durumlarda, onun yerine görevi diğer organlarımız devralıyor.

Onlarca sayıda hareketli parçaya sahip vücudumuzda hangi organlar olmadan da yaşamaya devam edebiliriz? Tabii ki bu kusursuz bir yaşam sürmek demek değil. Hayat konforu düşüp özel diyetler yapmak gerekse de yine de yaşamak mümkün kılınıyor.

Dalak

dalak

Kan hücrelerinin kontrolünü sağlayan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olsa da dalak olmadan hayatta kalabiliriz. Karaciğer ve lenf gibi bazı organlarımız dalağın görevlerini kısmen üstleniyor. Tabii ki dalağı olmayan insanlar, enfeksiyona daha açık olduğundan dikkatli olmaları gerekiyor.

Apandis

Apandis, uzun süredir işlevi bilinmeyen bir organ olarak kabul ediliyor. Hele ki bazen saatli bomba gibi patlama riski olduğundan bizi daha da tehlikeye sokabiliyor. Birçok kişinin de apandisi yok ve çıkarıldığında vücudumuz bu kaybı fark etmiyor bile. Neden var zaten o konu hâlâ tartışmaya açık.

Böbrek