Gündem

Optik Yanılsamanın Otizm Hastalığına Yönelik Verdiği İpucu

Söz konusu Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) olduğunda hastalığın kesin teşhisi noktasında, işler bir hayli karmaşık bir hal alabilir. Bu durumu bir nebze daha kolaylaştırmanın peşinde olan bilim insanları ise yaklaşık 5 yıl önce geliştirdikleri bir testle, bu konuda bariz bir yol

Optik Yanılsamanın Otizm Hastalığına Yönelik Verdiği İpucu
02-04-2024 16:08

Bu test, tıpkı hipnoz olurcasına dakikalarca kilitlenip kaldıklarımızdan çok da farklı değil. Tabii noktalar ve ilginç cisimler de bu testlerin olmazsa olmazlarından.

Peki optik bir illüzyon testi, otizm rahatsızlığında nasıl belirleyici olabilir?

Otizm Spektrum Bozukluğu’nun teşhisinde elbette birçok faktör rol oynamakta. Ancak rahatsızlığın tespiti noktasında geliştirilen bu test, 2018 yılından beri oldukça önemli bir adım niteliğinde.

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip olduğu düşülen hastalara, üç boyutlu bir silindirin optik yanılsaması izletildi ve göz bebeklerinin ne şekilde hareket ettiği gözlemlendi. Aslında bu optik yanılsama esnasında göz bebeklerinin büyüklüğündeki değişiklikler, otistik özelliklere sahip olma olasılığı ile ilişkiliydi. 

Bu tespit, kişinin otistik olduğu noktasında kesin bir kanıt olarak gösterilemez fakat değerlendirmelere büyük oranda ışık tutuyor.

Bahsi geçen bu test, kişinin aydınlık veya karanlık görüntülere baktığında göz bebeklerinin boyutunun nasıl değiştiğinden yola çıkarak tasarlandı.

İllüzyon testi

Bu da kişinin ekranın hangi bölümüne odaklandığına dair aşağı yukarı bir fikir verir ve birinin dikkatini izlemek için de tercih edilebilir. Çalışmada kullanılan bu optik yanılsamanın temelini oluşturan da aslında görmüş olduğumuz bu cisim.

Bu şekil; bir tarafta bir yönde hareket eden beyaz noktalardan oluşan bir sayfa, diğer tarafta ise tam zıttı yönünde hareket eden siyah noktalardan oluşan bir sayfanın olduğu bir görüntüden oluşur. Aslında çoğu insan için, üç boyutlu dönen bir silindirden başka bir şey değildir.

Fakat silindirin nasıl gözüktüğü, kişiden kişiye değişir.