Gündem

Orta Doğu'da kıyamet korkusu: İsrail, İran'a ne yanıt verecek?

İran'ın Haniye ve Nasrallah suikastlarına yanıt olarak İsrail'e füze yağdırması Orta Doğu'da büyük savaş korkusunu tetikledi. Tansiyonun hızla tırmandığı bölgeye odaklanan dünya, şimdi İsrail'in İran'a nasıl bir yanıt vereceğini bekliyor.

Orta Doğu'da kıyamet korkusu: İsrail, İran'a ne yanıt verecek?
02-10-2024 15:37

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İran'ın dün gece İsrail'e onlarca füzeyle düzenlediği saldırı Orta Doğu'da büyük savaş korkusunu yeniden şiddetlendirirken İsrail ve ABD, İran'ın saldırılarının ardından misilleme tehdidinde bulundu.

ABD haber sitesi Axios, İsrailli yetkililerin dün düzenlenen füze saldırısına birkaç gün içinde "büyük bir misillemede" bulunacakları yönündeki açıklamasını paylaştı. Haberde, misillemenin İran'daki petrol üretim tesislerine ve nükleer tesislere yönelik saldırıları kapsayabileceği belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, dün geç saatlerde gerçekleşen olağanüstü kabine toplantısının ardından, "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek" dedi. ABD, İran'ın dün gerçekleştirdiği saldırının yarattığı "ağır sonuçlar" ile karşı karşıya kalacağını ve karşılığı belirlemek için İsrail ile birlikte çalışacağını açıkladı.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ 'BU GECE' DEDİ

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, X üzerinden yayınladığı gönderide İran'ın düzenlediği saldırının 'karşılığı olacağını' belirtti ve "Bu gece Orta Doğu'ya güçlü saldırılar düzenleyeceklerini" belirtti. "Bu geceki olayın sonuçları olacak" diyen Hagari, "İran bu gece ciddi bir eylemde bulundu ve Orta Doğu’yu bir tırmanışa sürüklüyorlar. Siyasi kademenin rehberliğine uygun olarak seçtiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ise, İsrail'in İran'a saldırması durumunda daha şiddetli cevap vereceklerini ve tüm altyapılarının hedef alınacağını söyledi.

İSRAİL, İRAN'DA NEREYİ HEDEF ALABİLİR?

Axios haber ajansına konuşan isimsiz İsrailli bir yetkili, İsrail'in vereceği karşılık konusunda şimdiden planlar yapmaya başladığını belirterek petrol üretim tesislerinin ve nükleer enerji tesislerinin hedefte olduğunu söyledi.

İran'ın Buşehr Nükleer Enerji Santrali ve Natanz Uranyum Zenginleştirme Tesisi başta olmak üzere, Tahran ve diğer kentlerde çeşitli nükleer tesisleri bulunuyor.

İsrail, daha önce de İran'ın nükleer tesislerine saldırılar ve atom enerjisi üzerine çalışan bilim insanlarına suikastlar düzenlemişti.

Büyük bir petrol rezervine sahip İran'ın ayrıca Tahran, Arak ve Abadan gibi bölgelerinde önemli petrol üretim tesisleri bulunuyor.

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER