Gündem

Parmak İzlerimiz Neden Benzersizdir?

Her birimizin parmak izleri birbirinden farklıdır. Üzerlerinde bulunan şekiller ise sarmal, döngü, kemer veya çift döngülü sarmal olarak adlandırılır. Ancak parmak izleri, şekil noktasında benzerlik gösterse de hiçbir zaman tıpatıp aynı değildir. Peki böyle bir şey nasıl müm

Parmak İzlerimiz Neden Benzersizdir?
16-05-2024 09:37

Şaşırtıcı bir şekilde aynı rahmi paylaşan bebeklerin parmak izleri bile aynı değildir. Görünüşe göre söz konusu parmak izi olduğunda işler epey karışır.

Sözü daha fazla uzatmadan parmak izlerinin ardındaki sır perdelerini aralayalım.

Bu farkı anlayabilmek için öncelikle parmak izlerinin nasıl oluştuğuna bakalım.

Parmak izi

Fetüs gelişiminin ilk zamanlarında, her bir parmak derisinin altındaki volar yastık yani etli kısımda kök hücre dokusu yumruları gelişir. Volar yastığın; büyük, küçük, yana doğru ya da engebeli bir şekilde büyümesi, parmak izinin ana şeklini belirler.

Bu şekiller de kemer, sarmal, döngü veya çift döngülü sarmal olarak ifade edilir. Ayrıca volar yastığınızın şekli ve boyutu kısmen genetik olduğundan, çok sayıda akrabanız ve çoğu tek yumurta ikizi her parmakta aynı ana şekillere sahiptir.

Ancak bu parmak izlerinizin aynı olduğu anlamına gelmez ve DNA, parmak izinin eşsiz oluşunda tek başına rol oynamaz. Çünkü volar yastığın üzerindeki embriyonik deri, tamamı farklı oranlarda büyüyen birkaç hücre katmanına sahiptir.

İç katman büyüdükçe orta katman bükülür ve üst katmanda sırtların oluşmasına sebep olur.