Gündem

Penguenleri Neden Uçarken Görmüyoruz?

Sevimli görüntülerinden dolayı bakmaya doyamadığımız penguenler, aslında oldukça ilginç ve tuhaf hayvanlardır. Elbette yaşadığımız coğrafya gereği, etrafta penguen görmemiz imkansızdır. Bu sebeple onlarla ilgili birçok temel bilgiden uzağız.

Penguenleri Neden Uçarken Görmüyoruz?
27-10-2024 11:07

Penguenler, kanatlı canlılardır. Bu da mantıken demek oluyor ki istediklerinde uçabilirler. Ancak etrafta hiç uçan penguen gördünüz mü? Elbette hayır!

Peki bu hayvanlar kanatları olmalarına rağmen neden uçamazlar?

Penguenler; Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları’nın kıyılarında yaşarlar.

penguen

Onların neden Kuzey Kutbu’nda değil de Güney Kutbu ve çevre ülkelerde yaşadığı ise kesin olarak bilinmiyor. Ancak bunun nedeninin Kuzey Kutbu’nun zorlu yaşamsal koşullarından ileri geldiği düşünülüyor. 

Öyle ki Arktik’te hava sıcaklığı 13°C ile -43°C arasında değişirken Antarktika’da hava sıcaklığı, -89°C’ye kadar düşer. Sorunun cevabının bu olması oldukça muhtemeldir.

Gelelim, bu kanatlı hayvanların neden uçamadığına.

penguen

Aslında penguenler uçamaz diye bir şey yoktur. Bu hayvanlar bir zamanlar uçuyordu. Fakat zaman içinde uçma yeteneklerini kaybettiler ve bunun yerine onları, su altında enerji açısından verimli kılan bazı fiziksel özellikler geliştirdiler.

Nihayetinde penguenler, balıklarla beslenirler ve bu balıkları avlamak için yüzmekten başka çareleri yoktur. Yani karınlarının doymasının bedeli, uçma yeteneklerinden ödün vermek olmuştur.

Bunun sonucunda da örneğin bir imparator penguen, nefesini 20 dakikadan daha uzun bir süre tutabilir ve 450 metrelik derinliğe dalabilir.

Özetle penguenler aslında uçabilen canlılardır. Ancak beslenmek için yüzmeye bel bağladıklarından, zamanla bu becerilerini kaybetmişlerdir. 

Kaynaklar: Business Insider, National Geographic

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER