Gündem

Sütle Antibiyotik Kullanımı Neden Tavsiye Edilmiyor?

Hastalandığımızda bizi iyileştiren güçlerden biri olan antibiyotiklerle süt ve süt ürünlerinin arası neden kötü?

Sütle Antibiyotik Kullanımı Neden Tavsiye Edilmiyor?
28-10-2024 10:13

Bazı ilaçların prospektüsüne baktığımızda da bu uyarıyı görüyoruz ve ilaçların sadece su ile içilmesi gerektiği, süt ve yoğurt gibi süt ürünleriyle alınmaması gerektiği yazıyor.

Peki bu ikili arasındaki ilişki ne? Neden dikkat etmemiz gerekiyor?

Süt ürünleri ve antibiyotiklerin bağlantısı

süt ürünleri ve antibiyotik

Mikroplara karşı savaşmamızda etkili antibiyotikler, oral yolla alındıktan sonra kana karışarak etkili oluyorlar. Ancak süt, peynir ve yoğurt gibi zengin besinler, bazı antibiyotiklerin emilim sürecini engelliyor.

Özellikle tetrasiklinler ve florokinolonlar gibi belirli antibiyotik sınıfları süt ürünleri ile birleşince daha az etkili hâle geliyor. Peki, bu nasıl oluyor?

Süt ürünleri kalsiyum açısından oldukça zengin.

ilaç ve süt

Kalsiyum, bazı antibiyotiklerle birleşerek çözünmeyen kompleksler oluşturuyor. Bunlar da sindirimde emilimi ve kana karışmasını engelliyor. Antibiyotik de emilmeden doğrudan vücuttan atılıyor. Bu yüzden de tedavi süreci aksıyor.

Yapılan çalışmalarda süt ve süt ürünleri ile kullanımda antibiyotik etkisinin yüzde 83 düştüğü görülüyor. Neredeyse yok yani.

Biraz daha ayrıntısı var.

ilaç kullanımı

Kalsiyum ve antibiyotik arasında “iyonik bağlanma” dediğimiz etkileşim de gerçekleşiyor. Tetrasiklinler ve florokinolonlar gibi bazı ilaçlar iyonlar ile bağlanarak çözünmeyen bileşikler oluşturuyorlar.

Yani bağırsakta iyonlar antibiyotik moleküllerini hapsediyor, kan dolaşımına girişini azaltıyor, ilacın etkisi de aynı şekilde azalıyor.

Ne kadar aralıklarla içmeliyiz?

ilaç içmek

Antibiyotiğinizi; yoğurt, kefir, muhallebi gibi süt ürünlerini tüketmeden 2 saat önce veya 6 saat sonra içmeniz öneriliyor. Bu sayede sindirim sistemindeki temas azalıyor ve ilaçtan maksimum fayda sağlanıyor.

Özetle, antibiyotiklerin görevini yapabilmesi için onların yolunu kesen süt ürünlerinden uzak durmanızda fayda var. Ayrıca bazı ilaçlarla greyfurt gibi yiyecekler de önerilmiyor. Bu yüzden de herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka prospektüsüne bakmanız önemli.

Kaynaklar: Live Science, Pharmaceutical Journal, News Medical, GoodRx

Bunları da inceleyebilirsiniz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER