Ekonomi

Tavukta dip göründü: Bu daha başlangıç

Türkiye’de tavuk eti üretimi ve kesim oranlarında düşüş hızlandı. Vatandaş artan fiyatlar nedeniyle tavuk eti almakta zorlanınca sanayici çareyi üretimi düşürmekte buldu. TÜKEBİR Başkanı Abdullah Koç, üretimdeki düşüşün devam edeceğini söyledi. Peki, fiyatlar artar mı

Tavukta dip göründü: Bu daha başlangıç
21-09-2023 23:10

Sibel SANCAKLI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre; Mart ayında 199 bin 950 ton tavuk eti üretimi gerçekleştirilirken bu miktar, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,5 azalışa işaret etti.

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği (TÜKEBİR) Başkanı Abdullah Koç, konuyla ilgili değerlendirmesinde üretimdeki düşüşün daha da devam edeceğini söyledi. Abdullah Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de üretim yapan 18 entegre tesis kendi içinde fiyatların düzelmesi için karar aldı. Entegre tesislerin çoğunda yüzde 25-30 oranında kapasite düşürüldü. Gördüğümüz daha ilk yansımaları. Düşüş oranı Türkiye genelinde yüzde 20’lere kadar çıkabilir.”

TÜKEBİR Başkanı Koç, üretimin azalmasıyla fiyatların yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

2023 ÜRETİM HEDEFİ

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Naci Kaplan ise açıklamasında, “Şu an için arz talep dengesi alakalı bir durum var. Düşüşte yüzde 1,5 çok anlamlı bir oran değil” ifadelerini kullandı. Kaplan şöyle konuştu: Geçen yıl talepte olan problem nedeniyle üretici ürününü satmakta zorlanınca tedbir almış olabilir. Geçen yıl 2 milyon 470 bin ton üretim gerçekleştirildi. 2023 yılı için de 2 milyon 500 bin ton üretim planı var. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum.”

YUMURTA ÜRETİMİ ARTTI

Tavuk yumurtası üretimi, martta aylık bazda yüzde 7, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 yükseldi. Bu dönemde 1 milyar 726 milyon 837 bin adet tavuk yumurtası üretildi. Ocak-mart döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,8 artarken tavuk eti üretimi yüzde 2,5, kesilen tavuk sayısı yüzde 6,1 ve hindi eti üretimi yüzde 9,2 azaldı.

Öte yandan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerden sağlıklı veri ve bilgi elde edilememesi nedeniyle istatistik üretim süreçlerinde geçici uygulamalara gidildi.

patronlardunyasi.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER