Gündem

Türkiye 5G İçin Neden Bu Kadar Geç Kaldı?

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 5G ile ilgili yaptığı açıklamalar gündeme geldi. Ülkemizde 5G'ye geçmenin planlandığını belirten açıklamasından sonra akıllarda birtakım soru işaretleri oluştu.

Türkiye 5G İçin Neden Bu Kadar Geç Kaldı?
10-03-2024 17:33

"2026'da geçmemiz planlanan 5G teknolojisi ile biz neden bu kadar geç tanışıyoruz?" gibi sorular sorulmaya başlanırken diğer ülkelerin 6G planları da atlanmaması gereken bir konu. 

5G'nin geniş çapta yüksek performans sağlama konusunda bazı zorlukları olduğu gibi hâlâ birçok teknoloji merkezinde tam olarak olgunlaşmış olduğunu söylemek zor. Peki gerçekten de Türkiye, 5G için geç mi kaldı?

5G, 4G'ye kıyasla çok daha yüksek hızlar sunarken bunun için daha fazla anten kurulumu gerekiyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, birkaç gün önce yaptığı konuşmada 2071 vizyonlarını belirlediklerini ve bu çerçevede ulaştırma altyapısına 272 milyar dolarlık bir yatırım yapacaklarını duyurdu.

5G teknolojisine geçiş için uygun piyasa koşullarını beklediklerini dile getiren Uraloğlu, "Muhtemelen 2026'da 5G'ye adım atacağız. Türksat 6A'yı ise haziran ayında yörüngesine göndereceğiz. Bu ay içinde yer teslimini gerçekleştirmeyi planlıyoruz." şeklinde açıklamalar gerçekleştirdi.

Hâl böyle olunca dünya 6G için hazırlanırken Türkiye'nin neden 5G için geç kaldığı ve hangi gerekçelerle bu süreci geciktirdiği sorusu akıllara geliyor.

5g teknolojisi

GSM operatörleri, bu durumla ilgili kendi özel 5G ağlarını kurmak isteyerek önceki ağlardan farklı bir yaklaşım sergiliyorlar. Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı, klasik usulle ihale yapmayı planlayarak gelir beklentisi içinde. Ancak gelişmiş ülkeler bu alana önemli yatırımlar yapıyorlar.

ULAK ve HTK gibi kuruluşlar da 5G için ürün geliştirme ve kamu otoriteleriyle testler yapma konusunda aktif rol alıyorlar. Ama Türkiye'nin 5G konusundaki tablosu oldukça karmaşık ve sanıldığı gibi net değil.

Ülkemiz, 4G ihalesi sürecinde ciddi sorunlar yaşamıştı.

4g ihalesi

İlk ihale iptal edilmiş ve kriterler değiştirilerek yerlilik şartları yükseltilmişti. Sonuç olarak ülkemize en yeni sürüm veya 4G'nin ulaştığı en üst seviyenin telekomünikasyon sektörüne kazandırılması hedeflendi ve 4.5G olarak adlandırılan bir ihaleye çıkılmıştı.

Bu adım, Cumhurbaşkanı'nın müdahalesi olmadan önce eski nesil 4G altyapı ürünlerinin getirileceği bir duruma yol açacaktı.

Sonrasında ne oldu dersiniz?

Yerlilik konusunda şirketler geç denetlendi ve ürün teknoloji ve kullanım kriterlerine uyum sağlayamadılar. Bu konuda uyaran veya yaptırım uygulayan bir otorite de ortaya çıkmadı.

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom yönetimleri, daha önce Huawei, Ericsson, Nokia, Samsung gibi önde gelen şirketlerle yaptıkları anlaşmaları devreye alarak yollarına devam ettiler. Yatırımlar yapıldıktan sonra tespit edilen eksikliklere rağmen ilgili taraflara yaptırım uygulanmadı.

Nisan 2016'da 4.5G'ye geçtik. Ancak hâlâ ülkenin her noktasına bu hizmet ulaşmış değil. 5G'ye geçiş konusunda ise 2026 yılı belirlenmiş görünüyor. Ülkemizdeki 4.5G altyapısı ise telekomünikasyon sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyor.

Sınırlı alanlar için izin verilerek Türkiye, milli teknolojilerini sisteme entegre edip 5G'ye hazır hâle gelebilir. Ülkemizde şu an 5G, İstanbul Havalimanı'nda kullanılabiliyor.

Peki 5G bizlere neler vadediyor?