Gündem

Türkiye’de uzun süredir, erken çocukluk eğitiminde öğretmen ihtiyacı var

Journal of Childhood, Education & Society (JCES) ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Çocuk, Eğitim ve Toplum Konferansı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde dün başladı.

Türkiye’de uzun süredir, erken çocukluk eğitiminde öğretmen ihtiyacı var
28-06-2024 14:02

Erken çocukluk eğitiminin önemi ve çocukların gelişimlerinin desteklenmesini kapsayan uluslararası konferansa 31 ülkeden 100’e yakın akademisyen katılacak. İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde 29 Haziran cumartesi gününe kadar sürecek uluslararası konferansın teması ‘belirsizlik ve eşitsizlikte çocukluk kavramını yeniden düşünmek’ olarak belirlendi.

Japonya, Şili, Kolombiya, Hindistan, Güney Afrika, Portekiz, Malta gibi ülkelerden öğretim görevlilerinin de yer aldığı konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından başladı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Toran ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mine Göl-Güven başkanlığında organize edilen Çocuk, Eğitim ve Toplum Konferansı’nda ekonomi, siyaset, iklim değişikliği, salgın hastalıklar vb. başlıklardaki zorluklar ve değişimler karşısında çocukluk çağı ele alınacak. Finlandiya Tampere Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zsuzsa Millei, İrlanda Dublin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mathias Urban ve Güney Afrika Üniversitesi’nden UNESCO Erken Çocukluk Eğitimi Eş Başkanı Prof. Dr. Hasina Banu Ebrahim’in ana konuşmacı olarak katılacağı konferansta çocukluk çağı sorunları disiplinlerarası bakışla ele alınacak.


Türkiye’de uzun süredir, erken çocukluk eğitiminde öğretmen ihtiyacı var


Konferansta küresel düzeyde zorluklar ve belirsizlikler karşısında çocukların dayanıklılığının desteklenmesi, sosyal adalet mekanizmalarının etkin kullanımı ile erken çocukluk hizmetlerine erişiminin gerçekleştirilmesi gibi konular tartışıldı. Ayrıca, çocukluk ve çocukluk politikaları çalışmalarından; aile, ebeveyn çalışmalarına; erken çocukluk eğitiminde öğretmenleri gelişimi, çocuklarda teknoloji kullanımı, çocuk hakları, erken çocuklukta fen, matematik, teknoloji, eğitimcilere ve alanda çalışan uzmanlara özel teori ve metot paylaşımları üç gün boyunca konferans katılımcılarına sunulacak.

“ÇOCUKLARI DESTEKLEYEN EĞİTİMLERİN KURUMLARDA VERİLMESİ İÇİN DÜZENLENDİ”

Çok uzun zamandır yapmayı istedikleri bir etkinlikte bulunduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mine Göl Güven, “Uluslararası katılımlı bir konferans gerçekleştiriyoruz. Erken çocukluk eğitimi üzerine katılımcılarımız bizi bekliyorlar ve çok heyecanlıyız. Erken çocukluk eğitimi Türkiye’de çok önemli bir alan. Konferans hem ulusal hem de uluslararası çapta çocukların faydasına dönük, onların gelişimlerini destekleyen eğitimlerin kurumlarda verilmesi üzerine düzenlendi. Erken çocukluk eğitimi uzun zamandır öğretmen ihtiyacı olan bir alan ve biz anaokullarında öğretmen yetiştirmek ve bu konularda araştırma yapmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugünkü konferans da bu çalışmalarımızdan birisi. Nitelikli eğitim veren kurumların çoğalmasını çok istiyoruz. Burada da bilimsel bir toplantı yaparak, bu konun önemini de bir kez daha paydaşlarla paylaşmak istedik” diye konuştu.

“DÜNYADA DA EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİSİ ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNE ERİŞİM SORUNU”

Erken Çocukluk Eğitiminde Uzman İKÜ Öğrenim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Toran, “Konferansımız bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenleniyor ve 3 gün sürecek. Yaklaşık 100’e yakın araştırmacının yer aldığı 100 bildiri olacak. Ayrıca 31 ülkeden katılımcımız var. Japonya, Şili, Kolombiya, Hindistan, Güney Afrika, Portekiz, Malta gibi birçok ülkeden katılımcımız 3 gün boyunca bizimle olacaklar. Konferansta, kırılganlık dönemlerinde çocuğun yüksek yararını gözeten politikalar nasıl tartışılmalı, erken çocukluk eğitiminin iyileştirilmesi için neler yapılabilir diye konuşmak bir araya geldik. Türkiye ve dünyada da en önemli sorunlardan birisi erken çocukluk eğitimine erişim sorunu. Bu nedenle konferansta bu konu üzerine tartışacağız. Bu konu üzerine çok değerli araştırmalar ve bildiriler var. Onlarla da değerlendirerek bu konuları konuşacağız. Bu konuyla birlikte önemli notlarımız ve ana konuşmacılarımız yer alacak. Finlandiya ve Güney Afrika’daki okullardan ve aynı zamanda Unesco Afrika erken çocukluk başkanı bizimle olacak. Dünyada erken çocukluk programı, erken çocukluk eğitimi ve çocuğun yüksek yararına örnek olacak politikaların neler olabileceği üzerine sunumlar gerçekleştirecekler. 3 gün boyunca çocuk politikaları, çocuk hakları, erken çocukluk eğitimi, erken çocuklukta teknoloji kullanımı, aynı zamanda kapsayıcı eğitim konuları da ele alınacak. Çocukların kapsayıcı eğitimini destekleyen sunumlar gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER