Gündem

Uygun Fiyatlı ve Uzun Ömürlü Çinko Temelli Piller Geliştirildi

İsveç’ten bilim insanları, 8000’den fazla kez yeniden şarj edilebilen uygun maliyetli ve çevre dostu çinko bazlı piller geliştirmeyi başardı.

Uygun Fiyatlı ve Uzun Ömürlü Çinko Temelli Piller Geliştirildi
18-05-2024 00:07

Dünya çapından araştırmacılar, sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak için sürekli yeni çalışmalar gerçekleştiriyor. Çevreye ciddi zararlar oluşturabilmeleriyle bildiğimiz piller üzerinde yapılanlar bunlardan biri. Bu konuda yakın zamanda yayımlanan bir araştırma, yeni bir pilin yenilenebilir enerji konusunda devrim yaratabileceğini ortaya koyuyor.

İsveç’te bulunan Linköping Üniversitesindeki araştırmacılar, çinko ve ligninden yapılan uzun ömürlü çevre dostu bir pil geliştirmeyi başardı. Araştırma bulguları, Energy & Environmental Materials üzerinden yayımlandı.

8000’den fazla kez yeniden şarj edilebilen yeni piller, elektriğe erişimin sınırlı olduğu bölgelere umut olacak

Geliştirilen yeni pil, 8000’den fazla döngüye sahip. Yani çok yüksek oranda yeniden şarj edilebiliyor. Araştırmacılar, pilin özellikle elektriğe erişimin sınırlı olduğu bölgelere uygun fiyatlı ve çevre dostu bir alternatif oluşturabileceğini söylüyorlar.

Çalışmanın yazarlarından Profesör Reverant Crispin, bununla ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Güneş panelleri nispeten ucuz hâle geldi ve birçok düşük gelirli ülke tarafından benimsendi. Ancak ekvatora yakın bazı yerlerde Güneş erken saatlerde batabiliyor, bu da evleri ve iş yerlerini elektriksiz bırakabiliyor. Bu pil teknolojisi de pahalı lityum iyon pillerden daha düşük performansa sahip olmasına rağmen bu durumlara çözüm sunmayı amaçlıyor.”

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER